1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:19
No menu items!

Eduard Snowden a cerut azil politic în 21 de ţări. Polonia a respins cererea

spot_img

 Eduard Snowden a cerut azil politic în 21 de ţări. Polonia a respins cerea

Fostul technician CIA, Edward Snowden a solicitat azil politic în 21 de ţări, printre care se numără Islanda, Ecuador, Cuba, Venezuela, Brazilia, India, China, Germania şi Franţa, relatează marţi agenţia de presă France Presse.

Snowden a renunțat să ceară azil politic Rusiei, potrivit purtătorului de cuvând al Kremilinului, citat de AFP.  Conform acestuia, decizia lui Snowden survine anunțului făcut de președintele rus, Vladmir Putin, care a susținut luni ca fostul consultant al NSA poate rămâne ân Rusia doar dacă încetează „activitățile care afectează SUA”. Tot marți, Polonia a anunțat prin intermediul ministrului de externe că nu îi va acorda azil politic lui Snowden.

Cereri de azil în numele său au fost trimise și către Austria, Bolivia, Finlanda, Italia, Irlanda, Olanda, Nicaragua, Norvegia, Spania şi Elveţia.

Aceste cereri în numele lui Snowden au fost făcute de Sarah Harrison, o angajată britanică a WikiLeaks, care îl însoţeşte pe fugar din data de 23 iunie, când Snowden a părăsit Hong Kong, unde se ascundea după ce a dezvăluit un important program american de spionaj electronic.

„Cererile de azil au fost predate unui responsabil al Serviciului consular rus de pe aeroportul Şeremetievo luni seara târziu”, potrivit unui comunicat postat pe WikiLeaks.

Fostul asistent tehnic al CIA l-a acuzat luni pe preşedintele Barack Obama că „exercită presiuni asupra liderilo”’ acelor ţări cărora le-a solicitat protecţia și că i-a ordonat vicepreşedintelui său, Joe Biden, să exercite presiuni asupra conducătorilor statelor pe lângă care a cerut azil cu scopul de a obţine extrădarea sa.

Totodată, Snowden i-a trimis o scrisoare preşedintelui Ecuadorului, Rafael Correa, căruia i-a mulţumit pentru sprijin şi pentru că a refuzat extrădarea sa. Într-un interviu, Correa a confirmat luni că vicepreşedintele american i-a cerut la sfârşitul săptămânii trecute să respingă cererea de azil politic din partea acestuia.

C.I.