10.5 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 14:11

Eduard Hellvig: Decizia CCR are un impact cert asupra securităţii naţionale

spot_img

Conducerea Serviciului Român de Informații precizează, într-un comunicat de presă, că respectă și nu comentează decizia Curții Constituționale privind modul de efectuare al interceptărilor, dar apreciază că aceasta va avea „ un impact cert asupra securităţii naţionale”.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, precizează că instituția pe care o conduce „ nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta decizia CCR care declară articolul 142 din Codul de Procedură Penală neconstituţional”, pentru că, în fapt, „Curtea Constituţională decide în numele legii”.

În acest sens, Hellvig subliniază că „principalul instrument în misiunea noastră în serviciul cetăţenilor este Legea”, astfel că SRI „va pune în aplicare această decizie şi orice altă hotărâre prezentă sau viitoare a Justiţiei”.

Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale. În acest sens, considerăm că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, iar instituţia noastră a depus eforturi umane şi materiale considerabile

Eduard Hellvig

Pe această cale, directorul SRI transmite tuturor partenerlor instituţionali că „vor beneficia în continuare de sprijinul necondiţionat al Serviciului nostru”. El dă asigurări că, în perioada următoare, SRI „îşi va adapta direcţiile de acţiune în raport cu provocările mediului de securitate, urmărind îndeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea strictă a dispoziţiilor legale existente”.

Andrei Tudor