13.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 13:56
No menu items!

Edilii sectoarelor Capitalei, mulțumiți de alocările bugetare: „Finanțare corectă, pentru prima dată în istorie”

spot_img

Primarii sectoarelor Capitalei se declară mai mult decât mulțumiți de alocările bugetare pentru 2019 și consideră că este prima dată în istorie când sectoarele municipiului București sunt finanțate corect și se vor dezvolta unitar. E drept că bugetele primite de o parte dintre aceste autorități locale, sunt cele mai mari din istorie. Este și cazul Primăriei Sectorului 5. 

Astfel, la întâlnirea de săptămâna trecută dintre primarii de sector din Capitală și reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice s-a stabilit ca impozitul pe venit încasat la bugetul de stat de pe raza municipiului București să se repartizeze municipiului București și sectoarelor municipiului București, în completarea veniturilor proprii ale acestora estimate a fi încasate în 2019 din taxe și impozite locale, pentru asigurarea unui buget de funcționare de până la 1.450 de lei/locuitor/an pentru municipiul București și de până la 1.350 de lei/locuitor/an pentru sectoarele municipiului București. 

De asemenea, s-a hotărât ca, de la bugetele administrațiilor locale de sector, să fie finanțate integral: 

  • serviciile sociale din sistemul de protecție a copilului; 
  • centrele publice pentru persoane adulte cu handicap; 
  • drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare. 

Gabriel Mutu: Banii bucureștenilor, înapoi la ei!

Este pentru prima oară când sectoarele Municipiului București sunt finanțate corect și se vor dezvolta unitar! Impozitele pe venit, achitate de bucureșteni se întorc în investițiile pe care le desfășoară primăriile de sector.
Acum vin bani în plus pentru cetățeni, repartizați direct bucureștenilor și nu există tăieri de fonduri pentru bugetele locale.
Guvernul României alocă, începând cu acest an, peste 1,1 miliarde de lei de la Bugetul de stat pentru fondurile necesare dezvoltării investițiilor locale. Este pentru prima dată când acești bani nu se mai risipesc prin bugetul Capitalei, pe concerte, târguri, spectacole și alte evenimente de acest tip, efectuate de Gabriela Firea.
Propunerea transferării fondurile din impozitul pe venit înapoi către cetățeni, direct prin intermediul autorităților locale a fost asumată de toți primarii celor șase sectoare ale Capitalei și înaintată ministrului de finanțe. Primarul sectorului 1, a cărui semnătură nu apare pe această scrisoare a transmis că sprijină această decizie, pentru dezvoltarea unitară a sectoarelor.
Cetățenii au nevoie de investiții locale, în reabilitarea termică a imobilelor de locuit, în modernizarea școlilor și a străzilor, în amenajarea parcurilor și a domeniului public, dar și pentru multe alte proiecte durabile. Toate acestea sunt cunoscute cel mai bine de primarii de sector, care sunt apropiați comunităților pe care le administrează.
Decizia Guvernului vine, astfel, în beneficiul celor care își doresc transparență totală în administrarea banului public și în investițiile de durată pentru București.„, a transmis, sâmbătă, într-un comunicat de presă, primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, președinte al PSD București. 

Daniel Băluță: „Modul în care a fost gândit proiectul de buget aduce speranțe locuitorilor sectorului 4”

La rându său, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, consideră că modul în care a fost gândit proiectul de buget aduce speranțe locuitorilor sectorului 4, care așteaptă de aproape 30 de ani să poată reduce diferențele de dezvoltare a comunității, raportat la situația economică a celorlalte sectoare ale Capitalei.

Potrivit edilului, bugetul construit de Executivul condus de Viorica Dăncilă va combate polarizarea Municipiului București și va oferi fiecărui sector oportunități egale în privința accesului la resurse financiare atât de necesare marilor proiecte de investiții.

„În calitate de primar al sectorului 4, consider că formula în care a fost construit bugetul Municipiului București pentru anul 2019 este una menită să combată polarizarea acestui oraș, întrucât, din nefericire, ultimii 30 de ani au produs un decalaj de dezvoltare extrem de mare între sectoarele  1, 2, 3 pe deoparte, și 4, 5 și 6 pe de altă parte.  Faptul că, potrivit proiectului de buget, venitul pentru fiecare locuitor al sectorului 4 va fi mare decât anul trecut, va permite comunității noastre să se dezvolte. Astfel, Primăria Sectorului 4 va fi capabilă să:

– să poată crea o rețea de școli-licee-grădinițe cu clădiri sigure și bine dotate;

– să poată sprijini cetățenii în privința reabilitării termice a blocurilor (discutăm despre un număr de peste 150.000 de apartamente, adică despre peste 150.000 de familii care au mare nevoie de ajutor în acest sens);

– să poată crea o infrastructură medicală modernă în sectorul 4;

– să poată asigura măsuri suplimentare de menținere a siguranței cetățenilor;

– să poată crea posibilitatea dezvoltării unor facilități economice, sociale și culturale specifice unei capitale europene a anului 2019;

– să poată sprijini pe toți cei aflați în nevoie, prin asigurarea bunei funcționari a unitătilor de asistență socială, respectiv prin plata adecvată a indemnizațiilor persoanelor cu handicap și a asistenților maternali;

– să poată stimula apariția unor investiții de anvergură și în această parte a orașului, astfel încât standardul de viață al comunității noastre să cunoască o creștere accentuată, creștere pe care oamenii o așteaptă de 30 de ani.

Prin urmare, consider că măsurile promovate de guvernul Dăncilă nu fac  altceva decât să sprijine dezvoltarea rapidă a sectorului 4, parte importantă a Municipiului București”, declară Daniel Băluță.

Edilul face și un apel la adresa colegilor săi primari din București, pe care îi roagă să sprijine activ guvernul Dăncilă și să facă tot ce le stă în putere pentru ca, în Parlament, proiectul de buget să fie votat în regim de urgență.

„Am intrat deja în a doua lună acestui an, iar lipsa unui buget aprobat ne face pe toți cei aleși de oameni să lucrăm în folosul lor, să batem pasul pe loc. Consider că este timpul să realizăm că nimic altceva nu contează mai mult decât interesul celor care, în urmă cu doi ani și jumăte, ne-au acordat încrederea lor, fiind convinși să le putem schimba viața în bine. Acum, avem datoria să arătăm că am meritat votul lor și că pentru binele bucureștenilor, vom reuși să trecem peste orice fel de neînțelegeri!”,  susține primarul sectorului 4.  

Daniel Florea: „Sectorul 5, cel mai mare buget din istorie”

„Sectorul 5 are cel mai mare buget din istoria sa, cu 53% superior celui din 2018. Anul trecut a continuat neplacuta traditie a anilor 2016 si 2017 in care niciun proiect al Sectorului 5 nu a avut sustinerea concreta nici a primarului general Gabriela Firea si nici a consiliului general- motivul real al excluderii celor 4 consilieri generali nu este nicidecum lupta politica, ci a faptului ca au propus si au votat ca banii cuveniti, conform legii, sectorului 5 (care facusr si solicitarea catre CGMB, avand in vedere ca unitatile de invatamant sunt in proces de reabilitare, valoarea reparatiilor fiind de 180 milioane lei), sa fie altfel repartizati; rezultatul: hotarare CGMB de alocare a 0 lei catre Sectorul 5- am atacat decizia in contencios administrativ.
Acum, in bugetul pe 2019, avem bani suficienti pentru a incepe toate proiectele pentru care avem documentatia integrala si, daca nu mai avem aceleasi blocaje din partea PNL si USR in CGMB si in CLS S5, nemotivate decat de ura politica, le vom pune in practica imediat dupa adoptarea bugetului.
Vremea vorbelor mestesugite a trecut.
Cred ca a venit timpul faptelor!” – este mesajul transmis de primarul sectorului 5, Daniel Florea. 

R.D.