14.2 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 3:11

Economistul Hans Klemm face contabilitatea legilor propuse de juristul Tudorel Toader

spot_img

Hans Klemm, Ambasadorul SUA la București, i-a replicat vineri ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care îi reproșase cu o zi în urmă că nu are studii de drept, că este specializat în economie, știință care se bazează pe ”fapte și statistici”, iar progresele României în lupta anticorupție pot fi cuantificate. Ambasadorul a avertizat că schimbările legislative propuse de Ministerul Justiției ”ar trage înapoi instituțiile judiciare ale țării spre un punct în care nu stătea la fel de bine la capitolul anticorupție și stat de drept”.

Toader afirmase joi seară, la Antena 3, că “ambasadorul SUA nu este jurist” și “nu cunoaște mecanismele statului de drept din România, reglajul și arhitectura autorităților din România”.

“Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totuși, am pregătire în economie. Munca în economie se bazează pe fapte și statistici. Îngrijorările noastre referitoare la progresul statului de drept în România nu sunt bazate doar pe sentimente sau pe lipsa de cunoștinte sau pe ce s-a întamplat în România”, a replicat Klemm, într-un interviu acordat Agerpres.

Acesta a subliniat ca progresele realizate in Romania pot fi cuantificate, citând ca exemplu indicatorii pe guvernare calculați de Banca Mondială.

“Daca vă uitați la statisticile Băncii Mondiale în perioada 2004-2015, care sunt cele mai recente, poziția României în ceea ce privește controlul corupției a crescut cu 20%. În ceea ce privește întărirea statului de drept, a crescut cu 30%. Aceasta este Banca Mondială. Potrivit Transparency International, un ONG internațional foarte respectat, care are sediul în Berlin, și realizează, în fiecare an, sondaje privind percepția pe care o au oamenii față de corupție în țara lor, în perioada 2004-2017, România a urcat 30 de locuri în top. S-a îmbunătățit și a urcat 30 de locuri. Cred că mai sunt două sau trei țări care au avut un asemenea parcurs”, a spus Klemm.

T.S.