15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 10:14
No menu items!

Economist suedez: Marea Britanie va beneficia de pe urma imigranților români și bulgari

spot_img

oameni-strada

Românii și bulgarii care lucrează în alte state UE mai mult vor contribui la economiile țărilor respective, decât să profite, crede economistul suedez Joakim Ruist, cercetător la Universitatea din Gothenburg. Acesta a publicat recent un studiu în care arată că Marea Britanie și Irlanda vor beneficia cel mai mult de pe urma contribuțiilor nete ale imigranților, arată EuObserver.

”Marea Britanie și Irlanda par a fi două țări în care există rațiuni solide de a aștepta rezultate mai mult decât pozitive de pe urma imigranților”, a declarat Ruist pentru publicația citată. Economistul a precizat că raportul cost/beneficii în cele două state ar înclina în favoarea primului, în parte din cauza sistemelor lor de asigurări sociale destul de restrictive.

Ruist a tras aceste concluzii prin analizarea impactului pe care imigranții români și bulgari l-au avut în Suedia, unde aceștia sunt liberi să muncească încă din 2007, anul aderării celor două țări la UE. Economistul a demonstrat că ambele naționalități contribuie cu 30% mai mult la economia Suediei decât beneficiile atrase.

Comisia Europeană și-a reafirmat, miercuri, sprijinul pentru menținerea libertății de circulație a persoanelor în Uniunea Europeană, în contextul în care clasa politică din Marea Britanie face presiuni pentru schimbarea legislației, pe fondul ridicării restricțiilor pentru români și bulgari de la 1 ianuarie.

Într-un document publicat miercuri, Executivul UE face o analiză a situației actuale – peste 14 milioane de cetățeni europeni au acum reședința stabilă în alt stat membru.

Cosmina Croitoru