3 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 16:23
No menu items!

Economia Turciei intră în criză. De unde vine pericolul pentru România

spot_img

erdogan

Lira turcească a coborât la cel mai redus nivel din istorie, iar piața bursieră și-a continuat degringolada, pe fondul crizei politice de la Ankara.

În ultimele zile, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a confruntat cu cereri de demisie și a făcut o remaniere guvernamentală, pe fondul unui scandal de corupție în care au fost implicate rudele mai multor miniștri.

Vineri la prânz, lira turcească a ajuns la o paritate față de dolar de 2,176, în scădere cu 7,75% față de începutul lunii și cu 15% față de începutul anului.

Indicele BIST100 al Bursei din Istanbul a scăzut vineri cu 3,87%, ajungând la cea mai slabă cotație din acest an, după scăderi suplimentare de 2,33% – joi și 4,2% – miercuri.

Erdogan a anunțat miercuri înlocuirea a zece miniștri, după ce titularii de la Interne, Mediu și Economie au fost puși sub urmărire penală pentru corupție și trafic, iar fiii lor au fost arestați.

 Erdogan, care conduce Turcia din 2002, a acuzat procurorii că fac parte dintr-un complot internațional care vizează compromiterea țării și ascensiunea la statutul de putere mondială.

Turcia este pe locul patru în topul destinațiilor de export ale României, după Germania, Italia și Franța.

În primele opt luni ale acestui an, exporturile României către Turcia s-au ridicat la 1,73 miliarde de euro, în creştere cu 2,9%, principala categorie de produse fiind maşinile şi echipamentele de transport.

Vlad Bârleanu