12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 13:30

Economia României a crescut cu 1,4% în primul trimestru, la o scădere de 0,7% în UE

spot_img

Economia României a crescut cu 1,4% în primul trimestru, la o scădere de 0,7% în UE

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut, în primul trimestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut, cu 1,4%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Media creșterii economice în UE a fost, în aceeași perioadă, una negativă, de -0,7%.

Sectoarele economice cu performanțe bune în primul trimestru al acestui an au fost industria, în special cea prelucrătoare, și exporturile. Acestea din urmă însă au început, după luna martie, să-și tempereze creșterea.

Față de ultimul trimestru al acestui an, economia României a crescut cu 0,5%, la o medie a Uniunii Europene (UE) de -0,1%. Și în zona euro, PIB a scăzut în primul trimestru al acestui an față de aceeași perioadă din 2012 cu 1%, iar raportat la ultimul trimestru din 2012 – cu 0,2%.

Din cele 21 de state UE care au transmis date către biroul european de statistică (Eurostat), cel mai mare avans al PIB în T1 2013 față de T1 2012 l-a înregistrat Letonia (5,6%), urmată de Lituania (4,1%). România s-a plasat pe locul al treilea în rândul celor 21 de state.

În schimb, PIB-ul primelor două economii europene, Germania și Franța, a scăzut cu 0,3%, respectiv 0,4%, față de primul trimestru al anului trecut. PIB-ul Germaniei a crescut față de ultimul trimestru al anului trecut cu 0,1%, indicând practic o stagnare a celei mai dezvoltate economii din UE. La rândul ei, economia Franței a scăzut și față de ultimul trimestru al anului trecut cu 0,2%.

Cea mai mare contracție economică a înregistrat-o însă Grecia, cu o scădere a PIB față de primul trimestru al anului trecut de 5,3%, urmată de Cipru, cu o scădere de 4,1%.

Cosmina Croitoru