17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:06
No menu items!

Economia a crescut cu 1,8% în prima jumătate a anului. Industria a fost motorul!

spot_img

Economia a crescut cu 1,8% în prima jumătate a anului. Industria a fost motorul!

Economia României a crescut cu 1,8% în primul semestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică. Cea mai mare contribuție la Produsul Intern Brut (PIB) a avut-o industria, urmată de tranzacțiile imobiliare și agricultură.

În trimestrul al doilea, economia a înregistrat un avans de 0,5% față de primul trimestru și de 1,4% față de trimestrul al doilea al anului trecut. În prețuri curente, PIB a fost de 307 miliarde de lei în date ajustate sezonier.

Industria a avut cea mai importantă contribuție la creșterea PIB în prima jumătate a anului, respectiv de 30,3%, și al căreia volum de activitate a crescut cu aproape 4%. Urmează tranzacțiile imobiliare, cu o pondere de aproape 8% la formarea PIB, cu o creștere a volumului de activitate de 3,2%.

A treia contribuție la avansul economiei a avut-o agricultura, silvicultura și pescuitul, cu o pondere mai redusă, de 3,5%, și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 6,1%. Activitățile profesionale și serviciile au avut o contribuție de 5,8% la avansul economiei, cu o creștere a activității de 3,2%.

La polul opus, reducerea volumului de activitate din construcții, cu 3,1%, a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția sa la creșterea economiei fiind de -0,2%.

Creșterile anunțate miercuri de INS sunt peste estimările anterioare, care anticipau un avans trimestrial de 0,3% și unul semestrial de 1,7%. Autoritățile estimează pentru finalul acestui an o creștere economică de peste 2%, pe baza avansului exporturilor, a producției industriale și a unui an agricol bun.

Cosmina Croitoru