19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 20:53

Economiștii văd un curs valutar de 4,55 lei pentru un euro în următoarele 12 luni

spot_img

casa de schimb

Economiștii din CFA România anticipează un curs valutar de 4,55 lei pentru un euro în următoarele 12 luni, în creștere față de prognozele anterioare, dar și o majorare a ratei anuale a inflației. Cu toate acestea, încrederea în evoluția economiei per ansamblu este în creștere.

”În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipațiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere au consemnat pentru orizontul de 6 luni o valoare de 4,5000 (față de 4,5050 în exercițiul anterior), iar pentru cel de 12 luni anticipații de 4,5500 (față de valoarea de 4,5000 înregistrată în luna anterioară)”, se arată într-un comunicat al CFA România.

Instituția a lansat, în luna mai 2011, Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, prin care cuantifică anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România, pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piața muncii – și anticipațiile.

Astfel, pentru exercițiul din luna martie 2014, valoarea indicatorului a crescut și a reintrat în teritoriu pozitiv, ajungând la valoarea de 54,5 față de valoarea de 48,6 înregistrată în luna anterioară. Majorarea s-a datorat exclusiv componentei de anticipații a indicatorului, respectiv mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale.

C.C.