16.6 C
București
marți, 11 mai 2021 - 13:09

Economiștii estimează o creștere a Bursei și un curs de schimb mediu de 4,47 lei/euro

bvb 2

Analiștii financiari din România estimează condiții macroeconomice bune pentru următoarele 12 luni, ca urmare a creșterii indicelui BET de pe BVB. Cât privește cursul de schimb, media opiniilor indică un nivel de 4,4700 lei pentru un euro pentru următoarele 6 luni și de 4,4799 pentru următoarele 12 luni.

”Pentru exercițiul din luna decembrie 2013, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a reintrat în teritoriu pozitiv și a înregistrat o majorare semnificativă, ajungând la valoarea de 60,7 (cea mai mare de la inițierea sondajului). (…) Sunt de remarcat și anticipațiile de creștere a indicelui BET în următoarele 12 luni”, se arată într-un comunicat al CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente privind mediul de afaceri și piața muncii, dar și la anticipațiile privind aceste două domenii.

Analiștii consideră condițiile curente de business, dar și cele de pe piața forței de muncă, drept negative, dar totuși mai bune decât în opiniile exprimate în lunile anterioare lunii decembrie 2013. O îmbunătățire semnificativă se înregistrează în privința anticipațiilor pentru următoarele 12 luni, inclusiv în privința venitului personal.

Managerii de fonduri mutuale, brokerii şi analiştii au estimări moderat-optimiste pentru evoluţia bursei de la Bucureşti în 2014. Ei se aşteaptă la un avans al indicelui BET de până la 15%, sub creşterea de 26% din 2013, care a fost cel mai bun an din ultimii şase.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). CFA România este una dintre cele 136 de societăți membre ale CFA Institute, asociația având misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelență profesională.

În prezent, CFA România are peste 140 de membri, majoritatea deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidați pentru unul din cele 3 nivele ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Profesioniștii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță și altele.

Cosmina Croitoru