12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:26
No menu items!

Echipamentele de care dispun firmele care participă la licitaţiile pentru infrastructura de transport, în Registrul Utilajelor

spot_img

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, miercuri, că Guvernul a înfiinţat Registrul Utilajelor, o bază de date cu echipamentele de care dispun firmele care participă la licitaţii pentru proiecte de infrastructură de transport.

Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că acest registru va fi funcţional la 1 martie 2023.

„Pentru că vom constitui într-un final o bază unică de date cu toate utilajele echipamentele, instalaţiile de care dispun în mod real operatorii economici care participă la licitaţii pentru proiectele de infrastructură de transport. Autorităţile şi companiile din domeniu care lansează proiecte de interes public vor putea verifica dacă ofertanţii pot aduce într-adevăr în şantier utilajele pe care le prezintă în oferte. Evităm astfel întârzierea sau chiar blocarea unor proiecte din lipsa utilajelor necesare în şantiere. Am descoperit în timp că, de fapt, mulţi dintre ofertanţii de care vorbeam mai devreme prezentau la licitaţii aceleaşi utilaje, iar în momentul în care era nevoie să înceapă efectiv lucru pe şantiere, nu dispuneau de aceste utilaje pentru că erau mobilizate pe alte şantiere”, a precizat Sorin Grindeanu.

„Registrul utilajelor va funcţiona în cadrul SEAP, până la 1 mai 2022 Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii stabileşte tipul informaţiilor accesibile în registru şi le pune la dispoziţia Autorităţii pentru Digitalizarea României. Complet funcţional va fi probabil undeva la 1 martie 2023. De ce? Pentru că e nevoie de două etape, o etapă cu termen până la 1 august 2022, pentru a se crea funcţionalităţi pentru completarea datelor privind utilajele, echipamentele şi instalaţiile declarate în cadrul contractelor de achiziţie şi celălalt termen limită maxim până la care putem merge, 1 martie 2023, când trebuie să fie puse la punct toate detaliile tehnice şi să se finalizeze completarea acestei baze de date. Consultarea acestui registru va permite comunicări generate în mod automat în momentul în care ceri aceste informaţii, iar în caz de suprapuneri vor apărea alertele respective în cazul echipamentelor, utilajelor şi instalaţiilor înscrise”, a explicat ministrul Transporturilor.

                                                                                                                  Adina Silav