15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 9:36

Ebola: Armata americană trimite aproape 1.400 de soldați în Liberia

Anunțul intervine în timp ce primul caz al unui pacient infectat cu Ebola a fost diagnosticat pe teritoriul american la revenirea acestuia dintr-o călătorie în Liberia

ebola

Armata americană va trimite aproximativ 1.400 de soldați în Liberia în următoarele săptămâni în cadrul eforturilor Washingtonului de menținere sub control a epidemiei de Ebola în Africa de Vest, a anunțat Pentagonul marți, potrivit AFP.

Aproape 700 de soldați din cadrul diviziei 101 aeropurtate a armatei americane și 700 de ingineri militari urmează să fie desfășurați la Monrovia, capitala Liberiei, spre finalul lunii octombrie, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Acești soldați se vor alătura celor aproximativ 200 de militari americani aflați deja la fața locului fiind parte dintr-un efectiv total de 3.000 persoane pe care Washingtonul a prevăzut să le trimită pentru a ajuta la pregătirea personalului sanitar pe teren și a da în folosință spitale și infrastructură corespunzătoare.

Președintele american, Barack Obama, a dezvăluit în cursul lunii septembrie proiectul său de a trimite circa 3.000 de soldați în Liberia pentru a oferi sprijin logistic personalului care luptă contra epidemiei, cea mai gravă de la apariția virusului în 1976.

Epidemia de febră hemoragică Ebola a depășit pragul de 3.000 de morți, omorând aproape jumătate din cele 6.500 de persoane infectate care se află în evidență medicală, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

John Kirby a precizat că armata Statelor Unite se află în Liberia pentru a sprijini alte agenții civile americane care luptă împotriva Ebola.

De asemenea, Pentagonul a dat asigurări că soldații nu vor avea contact direct cu pacienții infectați de virus.

Autoritățile sanitare federale au declarat marți că sunt sigure că pot împiedica răspândirea virusului Ebola pe teritoriul Statelor Unite. Anunțul intervine în timp ce primul caz al unui pacient atins de virus a fost diagnosticat pe teritoriul american la revenirea acestuia dintr-o călătorie în Liberia.

C.A.