E oficial: PSA Peugeot-Citroen cumpără Opel de la General Motors. Valoarea tranzacției – 2,2 mld. €

Grupul francez PSA a anunţat luni că a ajuns la un acord cu General Motors (GM) pentru a cumpăra divizia sa auto europeană Opel, într-o tranzacție complexă, cu o valoare totală de 2,2 miliarde de euro.

În urma acestei achiziții, producătorul francez Peugeot-Citroen va deveni al doilea mare producător din Europa, după Volkswagen, cu o cotă de aproximativ 17%.

Pe lângă cumpărarea mărcilor Opel şi Vauxhall, evaluate la 1,3 mld. Euro, PSA va prelua împreună cu banca franceză BNP Paribas filiala financiară GM Europe pentru 900 milioane euro.

Divizia europeană a GM înregistrează un deficit cronic, cu 257 milioane dolari pierderi anul trecut, la o cifră de afaceri de 17,7 mld. Euro.

În ultimii 16 ani, pierderile se ridică la 15 miliarde de dolari pentru colosul din Detroit. Grupul PSA speră să aducă Opel pe profit din 2020.

Tranzacţia include ansamblul auto Opel/Vauxhall, care cuprinde mărcile Opel şi Vauxhall, şase uzine de asamblare şi cinci uzine de producţie piese, un centru de inginerie (Russelsheim, Germania) şi aproximativ 40.000 de angajaţi. Grupul american General Motors va păstra centrul de inginerie de la Torino, în Italia. 

Achiziția va permite formarea de sinergii și economii de scală de 1,7 mld. Euro până în 2026.

T.S.

NICIUN COMENTARIU