13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 12:10

E oficial: primul caz de infectare cu West Nile din acest an

spot_img

Primul caz de infectare cu virusul West Nile, în România, a fost confirmat, vineri, în județul Olt.

Potrivit medicilor, prima pacientă din România confirmată cu virusul West Nile, este o femeie în vârstă de 48 de ani, din județul Olt, care s-a prezentat la spitalul din Slatina pentru internare, pe 30 iulie. 

Avea febră, dureri abdominale intense, cefalee, greață, vărsături şi dureri uşoare de ceafă. Femeia a declarat că nu a fost la pescuit, la plajă sau în alte zone de unde ar fi putut contracta virusul, ci ar fi stat cel mai mult acasă și ar fi ieșit doar la cumpărături.

Medic: “Debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase”

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a precizat, la postul B1TV, care sunt simptomele ce apar la persoanele infectate cu virusul West Nile, mai ales că autoritățile sanitare și Primăria Capitalei au confirmat, luna trecută, apariţia țânțarilor care sunt purtători ai acestui virus în zona Eroilor – Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi.

Autoritățile sanitare au descoperit, în luna iulie, existența unor țânțari purtători de virus Wet Nile în București. Dată fiind zona în care a fost făcută descoperirea, a fost transmisă Primăriei Generale solicitatea de luare a unor măsuri urgente în zona Eroilor – Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi.
 
Zonele respective sunt Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași, potrivit Mediafax.
 
În acest context, medicul Virgil Musta a precizat că la noi în țară, țânțarii pot transmite 2 tipuri de encefalite: encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale. Encefalita este o afecțiune a sistemului nervos, care are un oarecare procent de deces.
 
“Ea debutează ca o boală virală, cu febră, dureri de mușchi și oase, la un moment dat începe să doară capul, apar vărsături și după apar fenomenele neurologice, care sugerează diagnosticul de encefalită și urmează să investighezi această encefalită. Și la copii produce aceeași patologie”, a explicat medicul Virgil Musta pentru B1TV.
 

Întrebat care ar fi simptomele declanșatoare pentru a cere un consult medical, medicul Virgil Musta a spus că un prim semn ar fi durerea persistentă de cap.

”În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astenie marcată, halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”, a mai explicat medicul Virgil Musta.

R.D.