-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 22:54
No menu items!

Eșec total al Guvernului la fondurile europene în aprilie – absorbție zero

spot_img

sediul_guvernului

România nu a reuşit să ia niciun euro de la Comisia Europeană în luna aprilie, iar luna mai se anunţă la fel de slabă, pentru că la Bruxelles au fost cerute rambursări în valoare de doar 5 milioane de euro. Practic, s-au finalizat proiectele aflate deja în derulare, iar în locul lor, noii guvernanți nu au reușit să pună proiecte noi.

Conform digi24, începutul de an părea să aducă un reviriment al absorbției de bani europeni. În februarie și martie, Comisia Europeană a rambursat României 1,4 miliarde de euro – o sumă uriașă, având în vedere că în tot anul trecut s-au primit 2,8 miliarde de euro. Banii din februarie și martie erau, de fapt, rambursări în baza unor cereri făcute din 2013, pentru proiecte mai vechi. Ca să ajungă la o rată de absorbție a fondurilor europene de 80 la sută, așa cum și-a propus Guvernul, România ar fi trebuit să trimită la Bruxelles cereri de rambursare de câte 500 de milioane de euro în fiecare lună. Realitatea este însă departe de această țintă. În intervalul ianuarie-aprilie, solicitările către Comisia Europeană au însumat, în medie, doar 39 de milioane de euro pe lună.

Situația nu are cum să se schimbe prea mult în lunile care urmează, pentru că România nu a depus cereri de rambursări care să-i asigure o rată semnificativă de absorbție. În luna aprilie, România a cerut de la Uniunea Europeană doar 5 milioane de euro. Iar de la începutul anului și până acum, s-au depus cereri de rambursare de doar 155 de milioane de euro.

Dintre cele şapte programe operaționale, singurul care a reuşit să atingă o rată de absorbţie de peste 50 la sută este cel destinat dezvoltării capacităţii administrative, dar alocarea totală pentru acest proiect este mică: doar 208 milioane de euro. În schimb, la programele foarte importante, cu alocări de peste 4 miliarde de euro, rezultatele sunt foarte slabe. La Programul Operaţional Transporturi, unde sunt alocaţi 4,4 miliarde de euro, România a absorbit până acum aproape 1,4 miliarde de euro, adică 31%. Și este vorba în cele mai multe cazuri de proiecte vechi care au ajuns la decontare în 2013. Aceeaşi situaţie şi la Programul Operaţional Mediu, unde absorbţia este de 28%, dintr-un total alocat de 4,4 miliarde de euro. Pentru toate cele şapte programe operaţionale, rata medie de absorbţie este de 33,8%.

Dintr-un total de 19,2 miliarde de euro, România a luat de la Uniunea Europeană doar 6,5 miliarde de euro în aproape şapte ani de la integrare. Ca să obţină şi restul banilor, România mai are răgaz până la sfârșitul anului 2015. În ritmul actual de absorbţie, însă, România ar putea să mai adauge cel mult 1 miliard de euro, ajungând la 39 la sută din total.

S.M.