3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 19:58
No menu items!

Eșec al negocierilor privind bugetul UE pe 2015

spot_img

Guvernele UE și Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un acord privind bugetul Uniunii pentru anul viitor

Parlament European_SZ

Guvernele Uniunii Europene și Parlamentul European nu au reușit să ajungă la un acord privind bugetul UE pe 2015 luni seară, când a expirat termenul-limită pentru lansarea unui nou proiect de buget, a anunțat o purtătoare de cuvânt a comisiei însărcinate cu bugetul din cadrul legislativului european, potrivit AFP.

“Nu a fost obținut un acord asupra bugetului european, iar Comisia Europeană va prezenta un nou proiect de buget pe 2015”, a rezumat purtătoarea de cuvânt într-un mesaj postat pe Twitter.

Negocierile între miniștrii europeni asupra bugetului care ar urma să atingă circa 140 de miliarde de euro în 2015 au fost întrerupte deja vineri din cauza unor dezacorduri între membri și urmau să fie reluate luni. Parlamentul European condiționează – așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți – aprobarea sa pentru bugetul din 2015 de un acord privind ajustările aduse bugetului pe 2014, grevat de aproximativ 30 de miliarde de euro neplătite.

“Trebuie să avem un răspuns concret pentru problema insuportabilă a facturilor neplătite ce se acumulează pe birourile Comisiei”, a declarat eurodeputatul francez Jean Arthuis. Aceste plăți neefectuate “pun în pericol credibilitatea autorității europene și alimentează argumentele eurofobe”, a adăugat el.

Suma plăților prevăzută la 140 de miliarde de euro este în creștere cu 3,3% prin raport cu bugetul inițial pentru 2015, cu un impuls de 24,5% în favoarea cercetării și educației. Parlamentul cere 146,4 de miliarde de euro, o creștere de 8,1% prin raport cu 2014.