16.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 7:31

După un aprilie prea rece, în mai vine vara. Vom avea temperaturi de 30 de grade, dar și fenomene extreme

După o lună aprilie despre care meteorologii spun că va intra în istorie ca cea mai rece de când se fac măsurători, România va va avea parte de o schimbare brusca a vremii, chiar de la o zi la alta. Meteorologii anunță că o dată cu debutul lunii mai, temperaturile vor crește chiar și până la 30 de grade în unele zone ale țării. Schimarea bruscă a vremii va aduce și fenomene extreme, spun specialiștii.

“Va veni o masă de aer cald din Nordul Africii, astfel că la sfârșitul săptămânii se vor depăși 25 de grade în multe zone. Duminică vor fi 30 grade Celsius în sud, ceea ce înseamnă temperaturi mai ridicate cu 7 – 8 grade față de normalul perioadei”, a explicat meteorologul Mihai Huștiu.

În Deltă și pe litoral însă, va fi mai rece, maximele termice fiind de 17 – 19 grade.

Lunile de vară se anunță cu valori foarte ridicate. Pe de altă parte, încălzirea bruscă a vremii va aduce ploi în aversă, fenomene electrice, vânt puternic și grindină.

“Cred că vom avea și anul acesta un anotimp convectiv foarte activ, adică furtuni puternice, ploi abundente pe durate scurte de timp. Va trebui să ne pregătim din timp pentru astfel de fenomene și, de ce nu, și pentru apariția de tornade și trombe. E vorba de fenomene extreme care însoțesc această creștere a temperaturii medii globale și care, din păcate, vin și ele uneori cu contraste chiar pe teritoriul României, a explicat la Digi 24, climatologul Roxana Bojariu.