8.5 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 10:42
No menu items!

După trei amânări, Unitatea 1 de la Cernavodă ar putea fi repornită la noapte. Care sunt consecințele în piața energiei

spot_img

Societatea Națională Nuclearelectrica, compania care administrează unitățile 1 și 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă a anunțat oprirea Unității 1 în noaptea de 22 spre 23 ianuarie, pentru realizarea unor lucrări de remediere ca urmare a apariției unei defecțiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar. Inițial, oprirea Unității 1 era programată pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie, dar, pe fondul creșterii consumului de energie electrică din acea perioadă, s-a luat decizia amânării cu o săptămână a opririi instalațiilor.

Lipsa celor 800 de MW, cât are puterea instalată Unitatea 1, ar fi putut pune în pericol buna funcționare a sistemului energetic național într-o perioadă în care consumul de energie depășea nivelul de 9.000 MW/zi.

Din datele transmise de Transelectrica (operatorul rețelei de transport energie) se înțelege că Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă va fi repornită pe data de 30 ianuarie, ora 01.00. Ieri, aceleași date arătau că grupul urma să fie repornit azi la ora 01.00. Asta, în condițiile în care, după oprirea Unității 1, de săptămâna trecută, datele operatorului de transport și sistem arătau că repornirea va avea lor în 28 ianuarie ora șase dimineața.

Interesant este că societatea Nuclearelectrica nu oferă nicio informație despre evoluția lucrărilor de la Unitatea 1 și nici nu confirmă sau infirmă momentul repornirii ei. Nuclearelectrica s-a limitat la faptul că “atât amânarea opririi controlate cât și oprirea controlată nu impactează securitatea nucleară, personalul sau populația, lucrările de remediere realizându-se cu respectarea procedurilor specifice. SNN va comunica data la care Unitatea 1 va fi reconectată la Sistemul Energetic Național”, se preciza în comunicatul de presă al Nuclearelectrica, la data opririi reactorului nuclear.

Evident, această amânare repetată a repunerii în funcțiune a Unității 1 a creat probleme serioase în piața de energie electrică, în special în Piața pentru Ziua Următoare, unde lipsa energiei nucleare a generat o creștere a prețului, dar și o derută în rândul furnizorilor de energie care au contracte încheiate cu Nuclearelectrica. Mai mulți actori din piața de energie acuză chiar o manipulare a pieței prin lipsa informațiilor, inclusiv pentru faptul că nu s-a respectat obligația anunțării ENTSO-E (entitatea europeană responsabilă cu gestionarea sistemului de transport al energiei electrice și cu permiterea comerțului și a furnizării de energie).

La momentul publicării acestui articol, consumul de energie electrică în România era de 8.665 MW, la o producție de doar 8.073 MW. Diferența este acoperită din importul de energie. Ponderea energiei nucleare în totalul producției era de 697 MW, față de peste 1.400 MW, în situația funcționării ambelor unități de la Cernavodă.