1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 10:22
No menu items!

După SUA și Germania, Marea Britanie avertizează și ea: risc de atentate teroriste la Euro 2016

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Marea Britanie a avertizat marți cu privire la riscul de “atacuri teroriste” în timpul campionatului european de fotbal Euro 2016 care începe vineri în Franța, relatează AFP.

“În timpul lui Euro 2016, stadioanele, fanzone-urile, locurile unde sunt transmise meciurile și mijloacele de transport public vor reprezenta potențiale ținte pentru atacuri teroriste”, scrie Foreign Office pe site-ul său.

MAE britanic face apel la cetățenii britanici care se deplasează în Franța “să fie vigilenți”, precizând că nu deține informații precise privind planuri de atentate.

Măsurile de securitate pentru Euro 2016 anunțate de Franța s-ar putea dovedi insuficiente, pentru că 82 dintre angajaţii care ar trebui să asigure paza pe durata turneului din Franţa, sunt suspectaţi de legături teroriste.

Cei 82 de agenți – care ar trebui să se ocupe de securitatea suporterilor – au fost angajați în ciuda informațiilor privind posibile atacuri teroriste transmise până acum de autoritățile americane, germane, dar și de Europol.

Descoperirea suspecţilor de terorism printre agenţii de pază de la Euro 2016 a fost făcută din întâmplare, după ce șeful serviciului secret francez a decis să facă verificări suplimentare.

Nu mică le-a fost mirarea oficialilor când au descoperit că 82 din cei 3.500 de agenţi angajaţi să îi apere pe fani figurează pe lista suspecţilor de terorism. Au ajuns pe lista neagră fie pentru că aparţin unor grupuri teroriste, fie pentru că în trecut au avut un comportament extremist.

„Ne aflăm într-o perioadă în care ameninţarea atentatelor este reală, permanentă, şi există riscuri serioase în această perioadă, în luna desfăşurării EURO 2016”, a spus Michel Cadot, prefectul poliţiei din Paris.

În acest context, autorităţile franceze au anunțat măsuri stricte de securitate. Din dispozitivul forțelor de ordine, mobilizate pentru Euro 2016 fac parte și 44 de polițiști români.

R.D.