20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:58
No menu items!

După „lista neagră”, vom avea „lista albă” – Fiscul premiază cetățenii care își achită impozitele la zi

spot_img

Agenția Națională de Administrare Fiscală va acorda mai multe facilități persoanelor care își achită impozitele la zi, printre acestea numărându-se și premierea celor mai buni plătitori.

De asemenea, Fiscul va publica o „listă albă”, un gen de panou de onoare al celor mai buni contribuabili, atat persoane fizice, cât şi juridice, pentru mediatizarea acestora. P\n[ nu demult, ANAF publica „lista neagră” a datorinicilor la stat.

Potrivit „Planului de măsuri pentru eficientizarea colectării veniturilor la bugetul general consolidat”, ANAF va implementa un sistem de supraveghere a debitorilor.

Pentru persoanele care-şi plătesc la timp dările către stat, ANAF ia în calcul „acordarea de facilităţi fiscale la plata obligaţiilor fiscale pentru bunii plătitori”. Pentru aplicarea acestei măsuri, Fiscul trebuie însă să stabilească criteriile pentru definirea profilului contribuabilului ca “bun plătitor” , dar şi a categoriilor de facilităţi ce pot fi acordate categoriei de contribuabili buni plătitori, analiza fiind terminată cu un studiu de impact cu privire la acordarea facilităţilor fiscale la plata obligaţiilor fiscale pentru bunii plătitori.

Acţiunile pentru aplicarea unui comportament diferit debitorilor bun-platnici, faţă de cei rău-platnici sunt finalizate prin „Mediatizarea celor mai buni plătitori de impozite şi taxe”.

„ANAF va iniţia modificarea legislaţia în vederea reglementării prin Codul de Procedură Fiscală a posibilităţii publicării unei ”liste albe” a contribuabililor buni plătitori, de o manieră similară cu cea a publicării listei contribuabili care înregistrează obligaţii restante de plată”, se arată în document.

Emanuel Stan