18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 3:06
No menu items!

După Covid 19, un nou virus ”ia cu asalt” China

spot_img

În două provincii chineze a fost detectat 35 de infecții la oameni cu un nou virus de origine animală de tip Henipavirus, potrivit presei de stat.

Cazurile au fost descoperite în Shandong (est) și Henan (centru), potrivit cotidianului oficial Global Times. Virusul, pentru care în prezent nu există vaccinuri sau tratamente, a fost depistat prin probe prelevate din gâtul pacienților care avuseseră contact recent cu animalele și este asociat cu simptome precum febră, oboseală, tuse, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, dureri musculare și greață.

Potrivit ziarului, investigațiile ulterioare au relevat că 26 din cei 35 de pacienți purtători de acest Henipavirus au dezvoltat aceste simptome clinice, la care se adaugă durere în gât și vărsături.

Henipavirusul este una dintre principalele cauze emergente ale saltului de la bolile animale la cele umane (un proces numit zoonoză) în regiunea Asia-Pacific.

Unul dintre vectorii de transmitere a virusului este liliacul de fructe, considerat gazdă naturală a două dintre henipavirusurile cunoscute: virusul Hendra (HeV) și virusul Nipah (NiV).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că virusul Hendra provoacă la oameni infecții care variază de la cazuri asimptomatice la infecții respiratorii acute și encefalită severă, cu o rată estimată a mortalității între 40 și 75% care „poate varia în funcție de capacitățile locale pentru epidemiologie, cercetare și management clinic”, potrivit El Mundo.

D.Constantin