16.3 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 9:33

După ce a mutat-o din prime time, noua șefă a TVR suspendă emisiunea lui Ionuț Cristache

spot_img

Emisiunea “România9”, realizată de Ionuț Cristache la TVR, a fost suspendată până luni. Motivul invocat de conducerea televiziunii publice: pregătirea unei ediții speciale. Decizia de astăzi a noii șefe a TVR, Ramona Săseanu, cunoscută pentru emisiunile prin care promova vrăjitoarele din Craiova, vine, însă, după o altă decizie controversată luată cu doar 5 zile în urmă – emisiunea va fi mutată din prime time, de la ora 21.00, la o oră cu audienţă mai mică, de la 17.00 la 18.00. În plus, în ultimele 2 zile, emisiunea a fost invocată în aproape toată media centrală, după ce copreședintele USR – PLUS Dan Barna a făcut o declarație halucinantă prin care îi desconsideră pe românii care aleg să nu meargă la vot. 

„Tocmai am fost anunțat că azi, emisiunea Romani9 e suspendată din motive editoriale care vizează o ediție specială. Așadar, ne vedem luni, de la 21.00, dacă nu intervine altă schimbare în grilă!”, a scris, joi, Ionuț Cristache pe pagina sa de Facebook.

Emisiunea “România9” a devenit un brand de succes în ultimii ani. Lansat în 2016, talk-show-ul realizat de Ionuț Cristache înregistrează permanent audiențe – record pentru televiziunea publică, fiind urmărit zilnic de sute de mii de telespectatori. În plus, interviurile realizate și subiectele abordate au făcut din “România9” un reper pentru opinia publică. 

Scos din prime time

Gestul de astăzi al conducerii TVR vine în contextul în care postul a decis să-i mute emisiunea lui Cristache, emisiune denumită simbolic “România 9” și realizată la ora 21.00, la ora 17.00.

Potrivit Paginademedia.ro, în grila TVR 1 aprobată de Comitetul Director în urmă cu câteva zile, “România9” va fi difuzată de postul public de la ora 17.00. Ionuţ Cristache va fi pe post între orele 17.00 şi 18.00, de luni până joi. Cristache este plasat imediat după emisiunile despre minorităţi (Emisiunea în limba Maghiară luni şi marţi, Convieţuri – miercuri şi Akzente – joia).

„Singura explicație oferită de directorul interimar al TVR1 a fost că “așa a vrut doamna” (a se întelege Săseanu, șefa TVR)! Am întrebat dacă au făcut vreun studiu, dacă au să-mi reproșeze ceva, mi-a transmis că nu, așa a vrut doamna, asa s-a întâmplat! Și dacă am vreo obiecție să mă duc să stau de vorbă cu ea. Evident că nu m-am dus. Nu o știu, nu am avut niciun contact cu domnia sa. Am un contract și constat că el este încălcat. Fără nicio explicație profesională, argumentată și obiectivă. O instituție publică nu se conduce după poftele cuiva sau cel puțin așa îmi place să cred. Poate directorul TVR1 m-a indus în eroare, nu a fost dorința doamnei și totul este o neînțelegere. M-au pus după programul Minorități! Care face audiență 0.0.

Eu în cinci ani de zile construisem un brand, fidelizasem un public, era a treia emisiune de pe piață după Gâdea (n.r.: Antena3) și Ciutacu (n.r.: RomâniaTV). Publicul emisiunii evident că nu e acasă la ora 17.00. O să fie cumplit, mă va împiedica să-mi ating targeturile contractuale. Aici pote fi o cheie, dar nu vreau să speculez. Nu mă tem de muncă, vedem ce va fi”, declara Ionuț Cristache pentru stiripesurse.ro.

Barna, răspuns halucinant

În ultimele 2 zile, “România9” a fost preluată de aproape toată media centrală, după ce, invitat în ediția de marți seară, Dan Barna a făcut o declarație halucinantă, care i-a adus un val de critici atât din partea formatorilor de opinie, cât și din partea opiniei publice.

Dacă nu votezi, nu contezi, şi cu asta închid subiectul. Da, dacă nu votezi nu contezi. Dacă nu mergi la vot, reprezentativitatea e făcută de cei care votează.”, a afirmat, marţi seară, la TVR 1, Dan Barna, când realizatorul Ionuț Cristache i-a cerut să nu mai vorbească în numele cetăţenilor, întrucât partidul pe care-l reprezintă a fost votat de 16% dintre cei 30% care s-au prezentat la vot.

Cea care dictează aceste decizii privind emisiunea lui Ionuț Cistache este noua șefă a TVR, Ramona Săseanu de la postul public din Craiova. Săsescu s-a remarcat ca realizator de emisiuni cu vrăjitoare, iar la audierile din Parlament, s-a lăudat cu faptul că “a avut like-uri și feedback”, chiar dacă nu a reușit să facă rating.

Raluca Dan