35 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 15:50
No menu items!

După atacul ucrainean cu rachete, rușii părăsesc în grabă platformele de foraj din Marea Neagră

spot_img

După atacul Forțelor Armate ale Ucrainei asupra platformelor de foraj Chernomorneftegaz, rușii au început o evacuare de urgență a personalului de pe toate platformele din Marea Neagră.

În timpul atacului ucrainean de luni,  pe platformă erau 14 persoane, dintre care cinci au fost salvate, iar soarta celorlalți ruși fiind necunoscută.

Capturate în martie 2014 în timpul ocupației Crimeei, platformele de exploatare și foraj ale companiei de stat ucrainene Chornomorneftegaz au devenit puncte convenabile pentru recunoașterea Flotei Ruse în sectorul de nord-vest al Mării Negre.

Aici au apărut radare de tip Neva, care au făcut posibil controlul suprafeței maritime și spațiului aerian dintre Crimeea și regiunea Odesa. Precum și sisteme sonar care permit monitorizarea spațiului subacvatic.

Andrey Klimenko, manager de proiect la Institutul de Studii Strategice ale Mării Negre, raportează că trei nave din Golful Yarylgach (un port confiscat în 2014, în Crimeea ocupată) se apropie constant de platformele de gaze de la Arhangelskoye și câmpurile Golitsynskoye.

Rusia extrage ilegal hidrocarburi din apele Mării Azov și Mării Negre, lângă Crimeea ocupată, din 2014, folosind echipamente furate din Ucraina.

Înainte de anexarea Crimeei, producția de gaz a fost realizată de Chornomorneftegaz, care achiziționase cea mai recentă tehnologie extractivă pentru structura sa din Crimeea.

Rușii au expropriat această proprietate.

D.Constantin