4.8 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024 - 4:22
No menu items!

După 34 de ani, avem iar alegeri în Duminica Orbului

spot_img

Primele alegeri din România democrată au avut loc pe 20 mai 1990. Victoria zdrobitoare a Frontului Salvării Naționale (67% din Parlament) și a lui Ion Iliescu (ales președinte cu 85% din voturi) au făcut ca „Duminica Orbului”, sărbătoare importantă în creștinism, să devină sinonimă cu eșecul tranziției și momentul zero al ratării clasei politice românești. 

„Duminica Orbului” are dată variabilă, calculată în funcție de Înviere, a șasea duminică după Paști. Iar data alegerilor politice e și mai imprevizibilă. Anul acesta, între comasări și coalizări, a fost dat ca alegerile locale să pice în aceeași zi cu cele europarlamentare și amândouă în zi de sărbătoare: Duminica Orbului. Este a doua oară în istoria României când asistăm la această sincronizare. 

În momente-cheie, viața bate întotdeauna filmul. Ar fi fost greu ca talentul uman și creativitatea jurnalistică să dea o denumire mai potrivită decât „Duminica Orbului” pentru episodul primelor alegeri politice libere din România. Ieșiți din bezna comunismului, bântuiți încă de conspirațiile legate de averea Securității, „agenturile străine” și „teroriștii dintre noi”, românii au votat în proporție covârșitoare formațiunea FSN, despre care s-a dovedit ulterior că a fost legată instrinsec de fostul aparat PCR și de structurile sale de forță. 

Sub conducerea lui Ion Iliescu, România a intrat atunci într-o perioadă tulbure, cu mineriade, o tranziție care ne-a înrăit și pierderi economice uriașe suportate de populație. Loviturile politice s-au împletit cu țepe de proporții nemaiîntâlnite, precum Caritas, Delphin, SAFI și FNI, iar falimentele bancare (Bancorex, Banca Religiilor) au distrus puținele economii care nu fuseseră rase de inflația de 200%. 

Specula și bișnița cu care ne obișnuiserăm deja în comunism au fost transformate, peste noapte, în business-uri cinstite. Câți dintre cei care vindeau blugi și săpun din portbaj s-ar fi gândit, în primii ani de democrație, la TVA, facturi fiscale și impozit pe profit?

Acum, 34 de ani mai târziu, românii sunt iarăși chemați să-și exercite dreptul de căpătâi în viața cetății. Iar rezultatele de pe 9 iunie dau tonul pentru celelalte două runde electorale, cu miză mult mai ridicată: parlamentarele și prezidențialele din toamnă. Reușim, astfel, o performanță grea: suntem, acum, mai confunzi decât eram în mai 1990. Nu știm cine sunt candidații, o premieră pentru politica românească. Avem o singură certitudine: calendarul alegerilor din toamnă se calculează în funcție de candidaturi transatlantice și comisariate bruxelleze. 

Pilda din Duminica Orbului este despre vindecarea unui orb din naștere. Putem, așadar, să facem și noi efortul de a deschide ochii. 

Redacția Sursa Zilei