12.8 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 19:41

După ce a tăiat 4.000 km de cale ferată, Dan Șova a înființat Autoritatea de Reformă Feroviară care „toacă” 5 milioane de euro

Șeful AM-POST, Marcel Boloș, va conduce noua structură

cfr_locomotiva

Fostul ministru al transporturilor, Dan Șova și șeful Autorității de Management al Programului Operațional Sectorial Transporturi (AM-POST), Marcel Boloș, au pus la cale înființarea unei instituții care urmează să cheltuiască aproximativ 5 milioane de euro cu cei 50 de angajați.

Odată cu aprobarea memorandului prin care dispare aproape jumătate din calea ferată, directorul AM-POST, Marcel Boloș, a avut grijă să strecoare un paragraf care prevede înființarea Autorității de Reformă Feroviară, instituție care va gestiona situația contractelor de servicii publice de transport feroviar de călători și achiziționarea de material rulant pentru prestări servicii publice.

Viitorul șef al ARF, Marcel Boloș, a avut grijă să asigure salariile celor 50 de angajați din departamentele de Rețea Feroviară, Licitații pentru Contracte de Servicii Publice, Programe de Reducere de Costuri și Indicatori de Performanță. Conform ordonanței de urgență privind înființarea Autorității de Reformă Feroviară, finanțarea ARF ar urma să aibă loc prin aplicarea unei cote procentuale de 0,5% din valoarea contractelor de servicii publice încheiate cu operatorii de servicii. „Odată cu înființarea ARF se naște încă în expert în calea ferată. Drept recompensă că s-au atras fonduri europene de peste 50 milioane de euro, în primele cinci luni ale anului, Marcel Boloș urmează să fie numit președinte la ARF, cu rang de secretar de stat. Reforma nu are nicio legătură cu licitarea contractelor de servicii publice sau cu achiziția de material rulant. Valoarea totală a subvenției la călători este de aproximativ 1,5 miliarde de lei. Cel puțin 7,5 milioane de lei, 0,5% din subvenție, ajung în bugetul ARF. AM-POST urmează să fie desființată pentru că atribuțiile vor fi preluate de Ministerul Fondurilor Europene. Conducerea ARF pune mâna pe încă cel puțin 15 milioane de euro prin aplicarea unor tarife și din închirierea unor active și achiziționarea de material rulant. Ministerul Transporturilor are în vedere achiziția de vehicule feroviare de 500 milioane de euro, necesare companiei CFR Călători”, ne-au declarat specialiști din industria feroviară.

În ordonanța parafată de Marcel Boloș se precizează că ARF este mandatată să inițieze demersurile legale, cu aprobarea conducerii CFR Călători, în vederea preluării de material rulant și „de alte active relevante puse la dispoziția operatorilor de transport public feroviar de călători la expirarea contractelor de servicii publice respective și punerea acestora la dispoziția operatorilor care urmează să fie selectați prin licitație pentru un nou ciclu operațional”. „Pe lângă cei 50 de salariați de la AFR, se angajează încă aproximativ 10 persoane la cabinetul președintelui”, ne-au explicat sursele citate.

Ștefan Etveș