18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:51

După ce a provocat un accident cu doi răniţi, un procuror este acuzat de conducere sub influenţa alcoolului

spot_img

După ce a provocat un accident cu doi răniţi, un procuror este acuzat de conducere sub influenţa alcoolului

În data de 26 decembrie 2012, procurorul Dumitru Cismaru, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a provocat un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. Astăzi a fost pus sub urmărire penală, pentru că atunci când a produs accidentul era sub influenţa alcoolului.

“Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 14 ianuarie 2013, începerea urmăririi penale faţă de numitul Dumitru Cismaru (procuror la Parchetul ICCJ) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, informează, marţi, Ministerul Public.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale, dispusă de de procurori, a rezultat că în 26 decembrie 2012, în jurul orei 18.30, în timp ce conducea un autoturism pe Calea 13 Septembrie (din direcţia Ghencea către Şoseaua Progresul), învinuitul Dumitru Cismaru, ajuns la intersecţia cu strada Mihail Sebastian, nu a respectat culoarea semaforului electric şi a produs un accident de circulaţie, intrând în coliziune cu un alt autoturism care circula regulamentar, soldat cu vătămarea corporală a două persoane.

După producerea accidentului, învinuitul Dumitru Cismaru a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul fiind de 0,86 mg/l alcool în aerul expirat, după care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe de sânge, în urma cărora s-a stabilit că, la ora 20.20, învinuitul avea o alcoolemie de 1,90 gr. %0 (proba I), iar la ora 21.20, de 1,70 gr. %0 (proba II).

În 10 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii i-a aplicat un avertisment procurorului Dumitru Cismaru pentru că ar fi refuzat nejustificat să îndeplinească o îndatorire de serviciu, sancţiunea venind după revocarea sa din funcţia de inspector, pus să verifice un coleg solidar cu manifestanţii Pieţei Universităţii.

Consiliul Superior al Magistraturii l-a revocat, în 7 februarie, pe inspectorul judiciar Dumitru Cismaru, desemnat să verifice contextul în care un procuror arădean a făcut declaraţii cu privire la manifestanţii din Piaţa Universităţii. “Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în temeiul dispoziţiilor art. 61 alin. 3 indice 2 din Legea 317/2004, revocarea din funcţia de inspector a domnului procuror Dumitru Cismaru”, informa Biroul de presă al CSM.

Propunerea a fost formulată de conducerea Inspecţiei Judiciare, “ca urmare a constatării neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu în contextul verificărilor directe dispuse a fi efectuate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara”.

Plenul CSM a analizat propunerea Inspecţiei Judiciare şi a dispus, cu unanimitate de voturi, revocarea inspectorului procuror Dumitru Cismaru, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, informa, în 10 octombrie 2012, Biroul de presă al Consiliului.

O.D.