18.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022 - 18:44
No menu items!

După ce a plătit 1 milion de euro studentei care și-a piedut mâna, CNADNR cumpără parapete de 11 milioane de euro

spot_img

CNADNR a atribuit unei firme germane achiziția de parapete pentru toate drumurile naționale cu risc de accident, valoarea achiziției fiind de peste 39 de milioane de lei

dn 1

Cazul tinerei Georgiana Elena Ghegeliu, căreia medicii i-au amputat brațul drept, după un accident rutier în urma căruia un fragment metalic dintr-un parapet a străpuns portiera maşinii, a făcut ca pe autostrăzile și drumurile naționale, unde se produc frecvent accidente, să fie montate sisteme de parapet în valoare de peste 11 milioane milioane de euro.

Contractul pentru achiziția și transportul parepatelor deformabile a fost câștigat de Saferoad RRS GmbH. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, prin cele șapte Direcții Regionale de Drumuri și Poduri, a încheiat 7 contracte acord-cadru cu firma germană, în valoare totală de aproximativ 39,13 milioane de lei, pentru achiziția și livrarea de parapet metalic de mai multe tipuri.

Sistemele de parapet metalic au fost achiziționate pentru a completa sau înlocui parapetele deteriorat. Angajații CNADNR montează sistemele de parapet metalic pe drumurile naționale și autostrăzi. Se are în vedere înlocuirea sau montarea parapeților în punctele unde se produc frecvent accidente, pe șoseaua București-Brașov. De asemenea, sistemele de parapet metalic se montează și pe autostrăzile București-Pitești, respectiv București-Constanța. Kilometri întregi de parapet se înlocuiesc pentru că nu pot fi reparate aceste sisteme.

surse oficiale din CNADNR

După parafarea contractului dintre CNADNR și Saferoad RRS GmbH, firma germană a început să taie facturi pentru achiziția și transportul parepatelor matelice. În perioada 7 noiembrie – 7 decembrie, SafeRoad a tăiat 27 de facturi, în valoare totală de aproximativ 8 milioane de lei. În România, firma germană are un punct de lucru înregistrat în București, cu un singur angajat, a avut un profit de aproximativ 130.000 de lei, iar domeniul de activitate este comerț cu ridicata nespecializat.

Durata contractelor acord-cadru este de 24 de luni, iar pentru fiecare lot, fără TVA, valorea este:

Lot 1 DRDP București – 8 212 500 de lei

Lot 2 DRDP Craiova – 3 796 920 de lei

Lot 3 DRDP Timișoara –1 802 655 de lei

Lot 4 DRDP Cluj – 3 236 850 de lei

Lot 5 DRDP Brașov – 9 155 430 de lei

Lot 6 DRDP Iasi – 5 100 345 de lei

Lot 7 DRDP Constanța – 9 544 275 de lei

Contractul este finanțat cu bani de la bugetul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. În octombrie 2013, Sursa Zilei anunța, în exclusivitate, că o studentă a obligat CNADNR la plata unor daune de 1 milion de euro pentru că și-a pierdut mâna într-un accident.

Elena Ghegeliu