23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 11:29
No menu items!

După 5 ani, ANAF vrea casa lui Hayssam. Unde s-au evaporat firmele fraților Omar, fugiți din țară

spot_img

ANAF vrea să-l execute pe Omar Hayssam, la mai bine de 5 ani de la ultima decizie a instanței în privința averii sale

Omar Hayssam

Inspectorii au deschis acțiune de executare la Judecătoria sector 2, pentru jumătate din imobilul în care locuiește acum soția lui Omar, Adela, dar și cei 7 copii ai lor. ANAF trebuie să aducă la bugetul statului 30.000 de dolari, confiscați în urma sentinței definitive pe care Omar Hayssam a primit-o în dosarul răpirii jurnaliștilor, în anul 2007.

Inspectorii mai spun că dacă imobilul, de 124 de ,etri pătrați nu va putea fi împărțit în jumătate, pentru recuperarea prejudiciului, se cere ca soții Adela și Omar Hayssam să vândă casa pentru a acoperi această datorie. În cazul în care se refuză și vânzarea casei pentru recuperarea sumei, ANAF cere permisiunea să o scoată la licitație.

Numai că în afara acestui imobil, Omar Hayssam apare, în ultima sentință dată de magistrați în dosarul fugii sale din țară, dosar în care frații săi au fost condamnați la pedepse cu executare, cu încă 3 domicilii în București. Practic, în această cauză, alături de frații care l-au ajutat să fugă, Omar Hayssam a primit și el o condamnare, de 2 ani de închisoare.

Cheltuielile judiciare privind pe inculpaţii Tartousi Mustafa, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud rămân în sarcina statului. Onorariul pentru traducătorul de limbă arabă Ahmad Said pentru 5 ore, majorat cu 50% pentru limbă rar folosită, va fi avansat din fondurile Curţii de Apel Oradea. Cu recurs în 10 zile de la pronunţare şi comunicare cu inculpatul Hayssam Khaled Omar (n.r. Omar Hayssam) :

– domiciliat în Bucureşti, str. Spătarului, nr.4, sector 2,

– cu reşedinţa în Bucureşti, str. Gârlei, nr.43, sector 1,

– fără forme legale în Bucureşti, intersecţia şos. Nordului, nr.6

– str. Năvodari, nr.21, sector 1 şi prin afişare la uşa instanţei.

încheiere Curtea de Apel Oradea

Păienjenișul firmelor fraților Omar – averea familiei a fost împărțită înainte de condamnări

Cea mai mare parte din imperiul de firme controlat de sirianul Omar Hayssam a fost preluată de alţi sirieni înainte ca acesta să se implice în acţiunea de răpire a ziariştilor români în Irak. Cesiunile efectuate de Hayssam, în special în anul 2004, au avut drept scop retragerea acestuia din afacerile în urma cărora statul român fusese păgubit ani în şir prin neplata taxelor şi impozitelor. Totuşi, între firmele deținute de frații Omar, întâlnim şi cazuri în care, deşi cercetat pentru terorism, Omar Hayssam a fost liber să îşi vândă firmele, nefiind împiedicat de nici un sechestru asigurator. Aceiaşi libertate de mişcare a avut-o şi soţia sa, Omar Adela. Mai mult, în plin scandal de răpire a ziariştilor, Adela Omar opera majorări substanţiale de capital social.

Asociat în afaceri, dar şi în scandalul răpirii cu Omar, Mohammad Munaf a reuşit şi el, deşi se afla în custodia SUA, să îşi vândă firmele din România, aşa cum a fost cazul societăţii UNO INTERNATIONAL EXIMP SRL. Tranzacţia s-ar fi făcut cu o procură semnată de acesta cu câteva zile înainte de răpirea din Irak.

Firmele în care apărea Omar Hayssam, până la momentul aducerii sale în țară, anul trecut, sunt cel puțin 10, din care, de departe, cea mai importantă este Rio Bucovina, o firmă aflată acum pe profit și care este pe locul 3 în țara noastră la distribuția apelor minerale. Conform postărilor firmei, anul trecut, Mukhles Omar, condamnat la 5 ani de închisoare dar fugit din țară înainte de pronunțarea sentinței, era președintele grupului de firme.

mukhles

Am cerut firmei Rio Bucovina să ne precizeze dacă Mukhles Omar mai este sau nu președintele grupului, dar până la ora apariției articolului, nu am primit răspuns.

Mukhles Omar era principalul partener de afaceri al fratelui său, Omar Hayssam, despre care procurorii spuneau în rechizitorii că el este capul afacerilor familiei, frații, soția sau alte persoane fiind numite doar de fațadă.

Mukhles Omar apărea alături de fratele său în alte două firme, Best City și City Center. Dacă în prima societate, Mukhles a avut încă din 2004, jumătate – jumătate acțiuni cu Omar Hayssam, abia în 2007, la mai bine de 1 an de când fugise din România, sirianul și le cesionează către un cetățean irakian. În a doua firmă, City Center SRL, celebră pentru frații Omar pentru că se ocupa cu vânzarea de autovehicule și asigurarea reparațiilor auto, mukhles a fost cooptat abia în 2004, dar Omar Hayssam deținea 90% din acțiuni. La finalul aceluiași an fierbinte, un cetățean sirian a preluat acțiunile lui Omar Hayssam, iar cele 10% procente ale lui Mukhles au fost și ele cedate, câteva luni mai târziu, celuilalt frate condamnat pentru fugă, Mahmoud Omar. după ce s-a plimbat prin mai multe cesiuni, între 2009-2010, firma a ajuns să fie controlată tot de Mukhles Omar, în calitate de administrator.

Mahmoud Omar a mai apărut în alte două firme cu fratele său, Omar Hayssam, Syr Brothers, o agenție imobiliară, și Uno International Eximp SRL, una din cele mai vechi afaceri ale familiei, firmă înființată în 1992 de Mahmoud Omar. Acesta i-a cedat fratelui Omar Hayssam 90% din acțiuni în anul 2000, când firma avea capitalul social de 5 miliarde de lei vechi. În noiembrie 2004, și această firmă dispare din familie și se mută la mohamad munaf, cel care a fost acuzat, alături de Omar Hayssam, de răpirea jurnaliștilor. Abia în august 2005, Munaf, deși se afla în custodia americanilor pentru răpire a reușit să/și cesioneze acțiunile către un cetățean sirian. Din 2011, acțiunile au fost transmise unei firme bulgărești.

Celelalte societăți deținute de Omar Hayssam, Rio Bucovina Distribution SRL, Foresta Nehoiu, Agro City Center SRL, Best Wood SRL și Best Wood Production, dar și Iapit Divertis SA, în care era asociat cu Ristea Priboi, nu mai apar, în istoric, cu frații lui, Mukhles și Mahmoud Omar.

Mukhles și Mahmoud Omar au fost condamnați, în urmă cu o săptămână, la câte 5 ani de închisoare pentru fuga fratelui lor din țară. Continuând parcă același film, frații omar au reușit să plece din țară înainte de pronunțarea sentinței. Polițișii i-au dat în urmărire și au au obținut informațiile că mukhles Omar s-ar fi aflat în Israel, iar Mahmoud a ieșit din România pe 3 octombrie, pe la punctul de trecere Giurgiu rutier.