10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 21:34

După 10 ani. Foști directori ai Electrica, urmăriți penal

spot_img

Procurorii anticorupție au început urmărirea penală pentru abuz în serviciu pe numele a trei foști directori ai Electrica SA, pentru achiziții din perioada 2004-2005

energie electrica

DNA precizează că alte 9 persoane, angajați cu funcții în cadrul Sucursalelor de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova și Muntenia Nord sunt acuzate de complicitate la abuz în serviciu.

Concret, anchetatorii au descoperit că în perioada 2004-2005, la nivelul Electrica SA s-au făcut achiziții de protecție și echipament de lucru de la un singur furnizor, în cantități nejustificat de mari și la prețuri supraevaluate.

Directorul general de la acea vreme, Nicolae Coroiu, împreună cu directorul finanțelor, Constantin Chivulescu, le-ar fi impus subordonaților ca firma agreată să câștige achizițiile publice la Electrica, deși societatea nici nu avea nevoie de acele echipamente.

În acest sens, a dispus cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate (fiind încheiate 77 contracte) și totodată a dispus plăți – prin semnarea a 48 de ordine de plată – către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se SC Servicii Energetice Moldova un prejudiciu evaluat la 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. De asemenea, în cursul lunii martie 2005, cei doi suspecți sus menționați au dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, prin cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate, prin aceasta cauzându-se SC Electrica Serv SA un prejudiciu în valoare de 895.406,90 lei echivalent cu 252.796 euro.

comunicat DNA

Un alt inculpat, Constantin Oprea, director general al SC Electrica Serv în 2005, le-a impus și el, conform DNA, subordonaților,  să achiziționeze de la aceeași firmă echipamente care nu erau necesare. Celelalte 9 persoane acuzate de complicitate la abuz în serviciu și-au depășit sau încălcat atribuțiile de serviciu.

La sfârșitul anului 2012, firma SC Tech Safety SA din Gorj, a omului de afaceri Dan Florea, și-a înregistrat falimentul la Tribunalul Gorj, datoriile acumulate în acel moment fiind de peste 37 de miliarde de lei vechi.

S.M.