19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 11:40
No menu items!

Dumitru, Consiliul Fiscal: Bugetul de pensii, sub presiune. Pentru un echilibru, pensiile ar trebui să fie la 60% din valoarea actuală

spot_img

Proporția mică a persoanelor angajate pune în dificultate sistemul de asigurări sociale, care trebuie alimentat din alte surse

ionut_dumitru

România are un deficit la bugetul de asigurări sociale echivalent cu 3% din PIB, iar găsirea unui echilibru ar însemna reducerea pensiilor la un nivel de 60% din valorile actuale, a declarat joi Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

”Pe partea de venituri avem colectări de bugete foarte mici, în comparație cu media europeană. Nu am colectat mai mult de nivelul de 27-29% din PIB, indiferent de conjunctura economică. Pe cotele de impozite vedem un sistem de impozitare foarte dezechilibrat, din motive demografice, din cauza disproporției dintre forța de muncă și numărul mare al celor cuprinși în sistemul de asistență socială. România are un deficit la sistemul de pensii care în momentul de față se apropie la 3% din PIB. Ca să putem echilibra situația, pensiile ar trebui să fie cam la 60% din cât sunt ele acum”, a spus Dumitru, citat de Agerpres.

Ionuț Dumitru a făcut aceste declarații la conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari, găzduită de Banca Națională.

Președintele Consiliului Fiscal a spus că și cota de TVA rămâne o problemă pentru mediul economic, iar reducerea TVA la pâine nu a avut rezultatele așteptate. De asemenea, ținta adoptării euro de către România în 2019 este caracterizată drept ”ambițioasă”, fiind nevoie de un plan coerent.

”Evident că 2019, obiectivul declarat de adoptare a euro, pare foarte ambițios. Față de această ambiție trebuie să avem și un plan coerent, pentru a putea asigura convergența reală. Ne trebuie o foaie de parcurs, să vedem ce avem de făcut. Convergența reală este însă foarte problematică. Noi suntem în zona de 50% la convergența reală. Avem nevoie, într-o perioadă foarte scurtă de timp, de creștere economică foarte înaltă. Avem autostrăzi foarte multe în România, desenate pe hârtie, trebuie să le avem în realitate”, a mai spus Ionuț Dumitru.