16.5 C
București
joi, 23 mai 2024 - 0:38
No menu items!

Dumitru Buzatu scapă de închisoare, după denunțul la DNA: „A fost interceptat în celula sa”

spot_img

Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui.

„În temeiul art. 242 raportat la art. 218, 220 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv dispus prin Încheierea 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (…) cu măsura arestului la domiciliu. În baza art. 221 alin. (1) Cod procedură penală, impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul din sat Zăpodeni, com. Zăpodeni, jud.Vaslui, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza”, se arată în decizia instanţei.

Dumitru Buzatu are obligaţia de a se prezenta în faţa judecătorului de cameră preliminară ori de câte ori este chemat şi să nu ia legătura cu expertul Radu Judele precum şi cu o serie de martori.

Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă.

Decizia a fost luată de judecători în urma unei cereri depuse de avocații acestuia, care au invocat faptul că Buzatu a fost interceptat în celula sa și că nu își poate pregăti apărarea câtă vreme clientul său este încarcerat.

„Domnul Buzatu a fost interceptat într-un alt dosar în celula sa. De 7 luni nu putem face pregătirea (pentru apărare-n.r.), nu știm cine anume ne ascultă și cum anume se interpretează”, a susținut avocatul Daniel Atasiei, în sala de judecată, potrivit bzv.ro.

Dosarul la care a făcut referire avocatul este cel în care Dumitru Buzatu a făcut un denunț la DNA.

În cursul săptămânii trecute, avocatul Kristian Winzer, care îl reprezintă pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că acesta a fost prezent pe data de 9 aprilie la DNA Iaşi ca martor denunţător într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie 2023, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

                                                                                                                Adina Bucur