14.6 C
București
marți, 11 mai 2021 - 23:43

Dumbravă (CSM): Raportul „Papici”, făcut pe genunchi

Dumbrava_SZ

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, marţi, cu majoritate covârşitoare de voturi (12) un raport privind apărarea reputaţiei procurorului DNA Lucian Papici. Judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, susţine, în exclusivitate pentru Sursa Zilei, că raportul Inspecţiei Judiciare a fost încropit pe genunchi, în mai puţin de patru zile de la sesizarea făcută chiar de fostul şef al Secţiei I Penale din cadrul DNA şi dat plenului CSM „peste noapte”.

Raportul e foarte prost făcut. Afirmaţiile premierului sunt foarte grave, adevărat, dar raportul nu e temeinic. E făcut pe genunchi. Iar inspecţia judiciară, dacă era independentă şi avea curaj, trebuia să se sesizeze din oficiu, nu să venim noi marţi să citim în plen un raport făcut peste noapte şi să cerem clarificări. Este vorba despre apărarea independeţei justiţiei, nu a unui singur procuror

judecătorul Horaţius Dumbravă
membru CSM
pentru Sursa Zilei

Magistratul susţine că acesta este şi motivul pentru care a părăsit şedinţa CSM, fiindu-i refuzată cererea de amânare a verdictului în cazul Papici, prin care solicita analizarea tuturor gesturilor şi declaraţiilor politicienilor generate de încetarea delegării celor doi şefi din DNA.

Trebuia privit întregul context. Sunt mai multe gesturi şi declaraţii ale politicienilor din ultima vreme şi din toate taberele care ar putea fi privite ca aducând atingere independenţei justiţiei. Nu doar declaraţiile foarte dure ale premierului, este vorba şi despre colega acestuia, doamna Mariana Alexandru, este vorba şi despre telefonul dat de preşedinte procurorului general al României înainte ca acesta să trimită la DNA faxul privind încetarea delegării celor doi procurori şefi. Declaraţia privind existenţa unui pact de coabitare… ar fi inadmisibil şi deosebit de periculos pentru Justiţie să existe un pact pentru numirea concretă în funcţii de conducere din sistemul judecătoresc întrucât afectează însuşi existenţa statului de drept

judecătorul Horaţius Dumbravă
membru CSM
pentru Sursa Zilei

Judecătorul Dumbravă susţine că raportul „Papici” a fost adoptat cu încălcarea unei hotărârâri a CSM care impunea publicarea rapoartelor Inspecţiei Judiciare cu cel puţin trei zile înainte de dezbaterea din plen.

Mihaela Chiper