18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:47
No menu items!

Dubla măsură de la Ministerul Sănătății. Cazurile în oglindă ale lui Gheorghe Flutur și Georgetei Bumbac, tratate diferit

spot_img

Ministerul Sănătății le-a făcut plângere penală fostului secretar general și fostului manager al Spitalului Universitar pentru o presupusă încălcare a unor regulamente ale unităților de primiri urgențe. Situația, dacă se va dovedi a fi adevărată, este în oglindă cu cea a președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a fost băgat prin ușa din dos pentru a beneficia de tratament antiCOVID.

Ministerul Sănătății acuză faptul că fostul secretar general, Georgeta Bumbac, ar fi beneficiat de un tratament preferențial și contrar normelor în vigoare din partea fostului manager al Spitalului Universitar, Adriana Nica, pentru a fi testată contra virusului SARS-COV-2. În urma unei „acțiuni de documentare”, deci nu a vreunei anchete a Corpului de control, reprezentanții ministerului au constatat că, în 30 martie, Georgeta Bumbac nu ar fi fost supusă triajului epidemiologic, ci ar fi intrat „pe la protocol”, completându-se „formal” o fișă de primiri urgențe, astfel încât șefa Secției ATI, Adriana Nica, să-i favorizeze recoltarea de probe biologice pentru testul SARS-COV-2.

Toate acestea în condițiile în care în Ministerul Sănătății apăruse, la acel moment, un mic focar de infectați. Astfel, în acea perioadă, după cum se știe, directoarea Direcției Spitale Regionale, Cristina Gafton, fusese testată pozitiv cu noul coronavirus, iar șeful Corpului de Control, Constantin Dina, precum și Georgeta Bumbac, erau contacți direcți. Numai că, potrivit surselor noastre, Bumbac a fost exclusă din ancheta epidemiologică, deși prezenta o simptomatologie digestivă specifică COVID. Acesta ar fi și motivul pentru care, fiind exclusă de epidemiologi de pe lista de contacți, a încercat să-și facă testul. Nelu Tătaru, care pe atunci era secretar de stat, și ministrul de la acea vreme, Florin Costache, au fost testați negativ, în cadrul anchetei epidemiologice.

Cu doar câteva zile înainte de cazul reclamat de Ministerul Sănătății, pe 25 martie, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, lider important al PNL, a fost confirmat cu infecția noului coronavirus. Dar nu oricum. Așa cum presa relata la acel moment, Flutur a intrat și el pe ușa din dos a Spitalului Județean Suceava, ba chiar „sub acoperire”, fiind menționat în lista de la primiri urgențe drept „medic”, alături de soția managerului unității, Vasile Rîmbu, care apărea drept „asistentă”. Ulterior, pentru a se aplana scandalul, un medic de la DSP Suceava a dat vina pe colega sa care ar fi completat foile greșit, „dintr-o regretabilă eroare”. Tot atunci, șeful de partid al lui Gheorghe Flutur, premierul Ludovic Orban, afirma că șeful CJ „a fost testat pentru că era contact într-o anchetă epidemiologică și e normal să fie testat așa cum sunt testate persoanele care au fost într-o anchetă epidemiologică”.

Întrebarea care se naște de aici este „de ce a fost exclusă Georgeta Bumbac din ancheta epidemiologică, deși intrase în contact cu colega ei, Cristina Gafton, la Ministerul Sănătății”.

Deși a trecut prin mai multe guverne, începând cu cel al PDL, în vremea lui Emil Boc, Georgeta Bumbac este cumătra liderului PSD de Constanța, Felix Stroe. Adriana Nica a fost îndepărtată cu forța de la conducerea Spitalului Universitar, fiind înlocuită cu Cătălin Cîrstoiu, finul lui Traian Băsescu. De cealaltă parte, la Suceava, Gheorghe Flutur este un lider marcant al PNL (fost PDL), iar Vasile Rîmbu este managerul lăudat de Klaus Iohannis, aflat în vizită la spitalul pe care l-a condus, și ministeriabil la sănătate.