10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 6:47

Dușa: Sistemul antirachetă este defensiv; nu suntem de acord cu declarația ambasadorului rus în Danemarca

spot_img

Diplomația rusă a trecut la amenințări directe cu forța la adresa statelor NATO

Mircea Dusa_SZ

Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, a condamnat duminică afirmațiile ambasadorul Rusiei la Copenhaga referitoare la consecințele unei eventuale participări a statului nordic la sistemul antirachetă al NATO.

”Ministrul de Externe a luat o poziţie pe această declaraţie a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu o asemenea declaraţie şi încă o dată precizez şi eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv, care vizează apărarea antirachetă a ţărilor NATO”, a spus Duşa.

Declarația a fost făcută la Câmpia Turzii, unde a participat la o demonstrație în cadrul unui exercițiu comun al militarilor americani și români.

Mihail Vanin, ambasadorul rus la Copenhaga, a avertizat sâmbătă Danemarca și toate statele care participă la scutul antirachetă din Europa că vor fi ținte ale rachetelor nucleare rusești.

În replică, Martin Lidegaard, ministrul danez de externe, a spus că remarcile au fost ”inacceptabile”, adăugând că ”Rusia știe foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv și nu este îndreptat împotriva sa”.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a reacționat sâmbătă, pe Twitter, exprimându-și solidaritatea cu Danemarca.

”Total de acord cu ministrul Lindegaard. Solidaritate completă cu Danemarca, aliat al României în NATO, pe tema declarațiilor rusești despre apărarea anti-rachetă. Amenințarea cu forța la adresa unui stat NATO este inadmisibilă. Sistemul de apărare anti-rachetă este doar pentru auto-apărare, conform Cartei ONU, și nu are nicio legătură cu Rusia”, a transmis Aurescu.

mae

Infrastructura Aegis Ashore de la Deveselu, parte a sistemului anti-rachetă, este programată să devină operaţională până la sfârşitul anului 2015.