0.7 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 4:11
No menu items!

DSU îi răspunde lui Sorin Cîmpeanu: “Nu DSU a întocmit caracteristicile din caietul de sarcini pentru achiziția testelor de salivă”

spot_img

Nu Departamentul pentru Siruații de Urgență (DSU) sau Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) au întocmit caracteristicile din caietul de sarcini pentru cumpărarea testelor de salivă. Ministerul Educației ceruse, printr-o scrisoare adresată Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), graficul livrărilor de teste de salivă pentru școli.

Potrivit deciziei CNSU din 8 octombrie, cantitatea necesară de teste de salivă a fost stabilitată la 70 milioane, arată reprezentanții DSU. 

“Ca urmare a mai multor informații apărute în mass-media, conform cărora, caietul de sarcini ar fi fost elaborat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, precizăm că NU reprezentanții DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziționării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanți din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la solicitarea ONAC care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialiști, în scopul realizării documentului în discuție. Ulterior, în baza prevederilor OUG 11/2020, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate pune la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acordurile-cadru atribuite pentru punerea in aplicare a procedurilor specifice“, a transmis DSU.

“Până la acest moment, la nivelul IGSU au fost încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea produsului teste de salivă astfel:

– Lotul 1-

  • contract subsecvent pentru cantitatea de 5.000.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral

Promitentul furnizor clasat pe locul I în cadrul Acordului Cadru aferent lotului nr. 1 nu s-a prezentat pentru semnarea contractului subsecvent ce avea ca obiect furnizarea a 3.000.000 buc.

– Lotul 2 –

4 contracte subsecvente astfel:

  • contract subsecvent nr 1 pentru cantitatea de 2.400.000. buc. – cu termen de livrare 2 decembrie, precizăm că aceasta deși a depus garanția de buna execuție, termenul de livrare nu a putut fi respectat, conform angajamentelor contractuale. Drept urmare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis rezoluțiunea contractului subsecvent.
  • contract subsecvent nr 2 pentru cantitatea de 1.500.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral
  • contract subsecvent nr 3 pentru cantitatea de 3.000.000. buc. În cazul acestui contract furnizorul nu a constituit garanția de bună execuție. Drept urmare, contractual nu a intrat în vigoare. Precizăm că garanţia de bună execuţie a contractului se constituie în scopul asigurării condițiilor privind cantitatea, calitatatea şi perioada convenită/stipulată pentru livrarea produselor, în contractul de achiziţie publică/contractului subsecvent. În situația neîndeplinirii angajamentelor contractuale, autoritatea contractantă asigură continuitatea procedurii de achiziție cu următorii furnizorii eligibili.
  • contract subsecvent nr 4 pentru cantitatea de 1.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 17.12.2021

– Lotul 3 –

4 contracte subsecvente astfel:

  • contract subsecvent nr 1 pentru cantitatea de 1.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 18.12.2021
  • contract subsecvent nr 2 pentru cantitatea de 1.500.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral
  • contract subsecvent nr 3 pentru cantitatea de 2.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 20.12.2021
  • contract subsecvent nr 4 pentru cantitatea de 3.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 21.12.2021″, au mai explicat reprezentanții DSU.

Astfel, în luna noiembrie, 9 milioane teste de salivă au fost recepționate, conform contactelor semnate cu primele firme câștigătoare, incluse în stocurile de urgență și repartizate către inspectoratele școlare.

Prin scrisoarea adresată șefului DSU, Raed Arafat, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu cerea graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care cele primite au fost deja distribuite. 

Raluca Dan