22.3 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 21:20
No menu items!

Drogurile din licee, schimbate prin bilețele în incinta unităților de învățământ. Ce au declarat copiii demnitarilor implicați în acest dosar

spot_img

Șapte persoane vor fi prezentate de procurorii DIICOT magistraților, cu propunere de arestare preventivă, în dosarul traficului de droguri din liceele bucureștene. Anchetatorii au audiat mai mulți suspecți implicați, dar mare parte dintre aceștia au recunoscut că vindeau droguri și au dat informații esențiale pentru anchetă, astfel că nu se vor regăsi printre cei trimiși la arest.

Procurorii DIICOT spun că în urma audierilor, pe lângă cei 7 care vor fi propuși pentru arestare, alți 7 inculpați sunt implicați în acest caz. Unii au recunoscut la audieri că vindeau cocaină colegilor care spuneau ca au probleme la examene, spunându-le acestora că drogurile îi vor ajuta să învețe mai ușor. Mai mult, ei au dat polițiștilor și procurorilor detalii despre persoanele de la care își procurau marfa, cui vindeau mai departe și cum. 

Una dintre modalitățile folosite era ascunderea drogurilor în bilețele, pe care le schimbau între ei, colegii, chiar în timpul cursurilor de la liceu.

Sunt și minori implicați în acest caz, elevi de liceu, care au fost audiați de față cu părinții. unii dintre părinți știau că adolescenții consumă stupefiante, alții au fost surprinși de informațiile aflate de la procurori. Conform surselor judiciare, consumatorii și dealerii provin mai mult din familii cu venituri peste medie, dar sunt și destui tineri din familii sărace, căzuți în plasa distribuitorilor de droguri din licee.

Unul dintre adolescenții implicați este fiul unui secretar de stat în MAE, iar un altul este fiul unui expert DNA, iar mama lui lucrează la SGG, la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

În urma celor 23 de percheziții de luni, DIICOT a descoperit aproximativ 300 de grame de cannabis, aproximativ 2 grame de cocaină, 5 grame de ketamină și 21 de comprimate.

„De asemenea, au mai fost ridicate 5 mărunțitoare mecanice, 4 cântare electronice de mare precizie, 8 telefoane mobile cu cartele SIM și 4.700 de lei, despre care există bănuiala rezonabilă că ar proveni din activități de trafic de droguri. Anterior, în urma activităților desfășurate în cauză, au fost capturate 10 grame de cocaină și 300 de grame de cannabis”, se arată în comunicatul DIICOT.

Marilena Nedelcu