5.5 C
București
vineri, 9 decembrie 2022 - 11:39
No menu items!

Dragoș Băsescu, cercetat de DNA sub control judiciar pe cauțiune

spot_img

Dragoș Băsescu, nepotul fostului președinte Traian Băsescu, este cercetat de procurorii anticorupție sub control judiciar pe cauțiune, fiind stabilită suma de 10.000 de lei

dragos_basescu_60988800foto: romaniatv.net

Dragoș Băsescu a fost adus cu mandat la DNA București miercuri dimineață, fiind acuzat de trafic de influență. Anchetatorii spun că nepotul fostului președinte Traian Băsescu s-ar fi întâlnit, la SPA-ul din incinta Clubului lui Dinu Pescariu, cu un om de afaceri cercetat de DIICOT, Sandu Staicu. Dragoș Băsescu i-ar fi promis acestuia că poate interveni pentru soluționarea favorabilă a dosarului, în schimbul sumei de 1 milion de euro.

Și Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu a fost chemat la DNA pentru audieri și confruntări. Avocatul a ieșit în scurt timp însă din sediul Direcției, refuzând să facă declarații.

În 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost reţinut de DIICOT într-un dosar penal instrumentat de către procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infracţional şi spălare de bani, iar două zile mai târziu instanţa supremă a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a omului de afaceri.

Potrivit DNA, trei zile mai târziu, Sandu Staicu  a stabilit o întâlnire cu Dragoş Băsescu în jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care îi fusese indicat de un alt om de afaceri, Ciprian Nistor. Când a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut lui Staicu să plătească un abonament de intrare în zona piscinei, apoi cei doi s-au întâlnit la vestiar şi cu Dragoş Băsescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip. În zona de SPA, cei trei au intrat împreună într-o saună. Acolo, Ciprian Nistor şi Dragoş Băsescu i-au dat să citească o listă cu nume de firme şi de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate în dosarul penal în care fusese reţinut. Anchetatorii spun că cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge că au acces la dosar şi că au posibilitatea de a influenţa evoluţia acestuia. Tot cu această ocazie, Dragoş Băsescu a pronunţat şi numele procurorului de caz.

Ca urmare, DRAGOȘ BĂSESCU i-a spus denunțătorului că are o soluție, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro printr-o eșalonare în funcție de evoluția din dosar pe o perioadă de până la 2 ani. Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională, pentru a nu trezi suspiciuni.

În conținutul măsurii dispuse de procurori se prevede că inculpatul BĂSESCU DRAGOŞ va depune, în termen de 5 zile de la data emiterii ordonanţei, respectiv de la data de 17 iunie 2015, o cauţiune în valoare de 10.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia DNA, la o unitate bancară, urmând a depune recipisa la dosar.

comunicat DNA

Omul de afaceri Ciprian Nistor ar fi fost şi intermediarul mitei în dosarul în care sunt cercetaţi Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, de complicitate la şantaj.