30.6 C
București
vineri, 25 iunie 2021 - 13:39

Dragnea: Senatorii din Comisia de Apărare, invitați în poligonul SPP

spot_img

Președintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a respins, marți, acuzaţiile potrivit cărora PSD şi ALDE ar fi încercat să tergiverseze achiziţia rachetelor Patriot. Liderul PSD a declarat, însă, la Parlament că, în ziua în care ar fi trebuit să avizeze proiectul de achiziţie al rachetelor, mai mulţi membri din Comisia de Apărare a Senatului au fost invitaţi la un poligon al SPP. 

“Foarte bine că l-a întrebat (Rex Tillerson pe Teodor Meleșcanu despre achiziția rachetelor Patriot – n.r.) şi poate acum se lămureşte şi domnul Tillerson, şi Ambasada Americii cu această mare furtună într-un pahar cu apă. Nouă ne-a spus joi seara, la Caraş, domnul Bădălău că membri din Comisia de Apărare de la Senat au fost invitaţi exact în aceeaşi zi şi în acea perioadă să viziteze un poligon de tir. Sigur, că în general nu prea cred în coincidenţe: tocmai în ziua aia, la ora aia. Am cerut ca ieri, în jurul orei 11.00, să se dea avizul, după-amiază să se voteze în Senat şi azi să închidem subiectul în Camera Deputaților. Întrebarea rămâne şi eu sunt curios ce s-a întâmplat în Comisia de Apărare marţi. Eu zic să-l întrebaţi pe domnul Bădălău. Eu îl rog să spună.

E şi el un om important şi trebuie să aibă şi el o comunicare.

Semnalul prost trebuie luat în seamă când se întâmplă ceva, nu când apar zvonuri. Dacă SUA îşi mai fac probleme în ceea ce priveşte angajamentul României în implicarea în parteneriatul strategic, când în acest an a fost o deschidere uriaşă, înseamnă că avem o problemă. Înseamnă că avem noi o problemă de comunicare. Nu există nicio ezitare, cel puţin în ceea ce ne priveşte ca şi majoritate parlamentară şi ca Guvern, în respectarea angajamentelor şi a tuturor deciziilor care au început să se transpună în documente care înseamnă construcţie de tehnică militară în România.

Domnul Bădălău ne-a spus că au fost invitaţi la poligonul de tir al SPP. De cine, de ce? Sunt întrebări la care trebuie să primim răspuns, cu speranţa mea, foarte mare, că domnul Bădălău nu a glumit.”, a declarat Liviu Dragnea la Parlament.

Liderul PSD a spus că va merge marți la DNA pentru a afla, de la procurorul care instrumentează dosarul “Teldrum” despre sechestrul instituit în cazul său. „Credem că putem deveni o țară normală, în care nu afli din presă lucrurile astea, informații date pe surse. Am fost făcut țap ispășitor la referendumul în 2012, pentru că trebuia să se păstreze cinstea obrazului cuiva, de la cele două milioane de voturi fraudate, după ce au votat 7.4 milioane de români; am fost condamnat pentru că s-au trimis niște SMS-uri de la partid. Acum, sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiției de către oameni care se ascund (…). O să merg  azi (la DNA -n.r.) să iau în primire sechestrul, urmează probabil și sechestrul pe viață. Nu am cu ce să fiu șantajat, dar o să avem timp să vorbim”, a mai spus Dragnea.

Cât despre o eventuală prezența a sa la recepția organizată la Palatul Cotroceni de Ziua Națională, președintele PSD a precizat că îl va refuza pe președintele Klaus Iohannis. 

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat luni că va refuza invitația lui Klaus Iohannis. 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți cu 279 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” și o abținere proiectul de lege pentru realizarea “Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Camera Deputaților a fost for decizional în acest caz. 

Ministrul apărării, Mihai Fifor, a declarat că, odată cu această etapă se închide partea legislativă a acestui proiect, urmând ca partea română să semneze contractul cu Guvernul Statelor Unite cel mai probabil până la data de 1 decembrie.