6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 9:19

Dragnea: “Nu am fost să vorbesc cu Kovesi despre flagrant. Nu am tăiat vreun porc la SRI.” Ce spune despre desecretizarea protocoalelor SRI-Parchet

spot_img

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că nu a ştiut de vreun flagrant care urma să i se organizeze la Ministerul Dezvoltării, aşa cum a afirmat Victor Ponta, dar că preferă să îl lase pe fostul premier să vorbească, deoarece aşa “aşa se mai ridică cortina”.

Nu am fost să vorbesc cu doamna Kovesi. Nu am fost cu Victor Ponta şi Maior să vorbesc cu doamna Kovesi. Nu vreau să comentez foarte multe din afirmaţiile acestui domn, că îmi doresc să vorbească cât mai multe lucruri şi uite aşa se mai ridică din cortină și mai aflăm și noi. În 2012-2013 nu prea era doamna Kovesi la DNA, din ce îmi aduc aminte, în lumea reală Valentin Peda nu avea niciun document la el, în afară de cele cu strategia Dunării și acest lucru e public”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Întrebat dacă ştia că urmează să i se organizeze un flagrant, Dragnea a spus: “Din câte ştiu eu, ca inginer, se organizează un flagrant fără ca cel vizat să ştie. Dar am constatat si eu, ca și dumneavoastră că cineva știa (de flagrant), că cineva putea să intervină în dosare, să oprească dosare.”

Tot luni, Liviu Dragnea a precizat că a participat, la SRI, doar la evenimente oficiale. “Nu am fost la ziua niciunui șef din SRI și nici nu am tăiat vreun porc la SRI”, a completat Dragnea. 

Tot luni, președintele PSD a declarat că ”susţine fără rezerve” desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, afirmând că ”sunt din ce în ce mai multe voci care spun că acestea au fost făcute fără o bază legală”.

”Eu susţin fără rezerve şi apelul public, pentru că mai mult decât un apel public doamna prim-ministru nu poate face, SRI nefiind în subordinea Guvernului. Susţin apelul public, l-am făcut şi eu anul trecut. Am înţeles că Ministerul Justiţiei va solicita în mod oficial Ministerului Public desecretizarea acestor protocoale, mai ales în condiţiile în care au fost câteva audieri la Comisia SRI. Am aflat, tot public, că domnul Claudiu Manda s-a exprimat că va cere, Comisia SRI va solicita SRI să desecretizeze aceste protocoale”, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea a adăugat că a discutat, luni, cu premierul Viorica Dăncilă subiectul protocoalelor încheiate de SRI.

”S-a tot vorbit despre faptul că aceste protocoale au fost făcute în baza unor decizii CSAT. Am văzut cu toţii comunicatul de la CSAT, care este corect. CSAT-ul nu a aprobat niciodată astfel de protocoale nici nu a cerut printr-o decizie să se facă astfel de protocoale. Nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate ţine loc de lege sau de Constituţie. Noi, eu personal nu văd niciun motiv ca aceste protocoale să nu fie făcute publice, pentru că sunt din ce în ce mai multe voci care spun că acestea au fost făcute fără o bază legală”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă ”probabil” vor discuta subiectul marţi, ei participând la şedinţa CSAT.

Potrivit lui Liviu Dragnea, Guvernul va transmite Comisiei Europene o adresă în care cere lămuriri despre posibile ingerinţe în Justiţie, după ce un document din 2012 privind MCV, făcut public duminică, avea şi o listă de persoane cu probleme penale.

“Doamna premier ne-a informat că Guvernul şi/sau ministrul justiţiei vor transmite o scrisoare de solicitare de clarificări la Comisia Europeană în legătură cu acest document, prin care să încerce să afle și să aflăm cu toții ce a stat la baza întocmirii acestei liste, care sunt informaţiile pe care s-au bazat şi de ce s-a făcut această solicitare. (…)Din ce în ce mai mulţi care şi-au exprimat un punct de vedere consideră, şi se poate considera, că a fost un act de imixtiune brutală în justitia din România şi se poate spune chiar că era o inducere a unei direcţii că acele persoane trebuie neapărat să fie condamnate. Susţin demersul anunţat”, a declarat Liviu Dragnea.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerinţe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat, duminică seara, în emisiunea “Sinteza Zilei” de la Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaţei si stabilirea paşilor de urmat în cazuri de corupţie cunoscute, fiind date şi nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

R.D.