1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 3:37
No menu items!

Dracula, un nou proiect, de această dată pentru şase judeţe

spot_img

Aşa cum Dracula este un mit, şi proiectul turistic dedicat voievodului continuă să fie tot un mit. După 1989, tot felul de proiecte, care mai de care mai “elaborate” au tot fost anunţate, fără ca vreunul să fie concretizat. Ultimul proiect este acum anunţat de Primăria Târgu Mureş şi are dimensiunea a…şase judeţe.

Pe site-ul Primăriei Târgu Mureş, primarul oraşului, Dorin Florea, le propune mai marilor din judeţele învecinate să-şi dea mâna pentru accesarea de fonduri europene pentru un proiect care să exploateze mitul lui Dracula. Este vorba despre judeţele Braşov, Sibiu, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Alba.

„Exploatarea mitului Dracula oferă posibilitatea dezvoltării unor proiecte importante având ca scop valorificarea zestrei culturale a Transilvaniei, context în care municipiile Târgu Mureş şi Sighişoara pot ocupa un loc esenţial”, afirmă reprezentanţii Primăriei, care susţin că dezvoltarea acestui proiect este “de interes regional, naţional şi internaţional”.

Dracula Park a murit, trăiască Dracula!
Ultimul proiect de mare anvergură a fost Dracula Park, când, în anul 2001, s-a lansat subscripţia publică prin care se adunau bani pentru dezvoltarea celui mai mare parc tematic din Estul Europei. Atunci, 14.000 de români şi câteva firme importante au crezut în acest proiect şi şi-au depus economiile la „Dracula Park”, în total adunându-se 10,7 milioane lei.
„Dracula Park” nu s-a mai realizat vreodată, iar investitorii, în general mici întreprinzători, nu au primit banii înapoi. După ce ridicarea parcului tematic a fost anulată din cauza unor probleme cu terenul de la Sighişoara, fondul de subscrieri a fost administrat de firma Dracula Park SA, înfiinţată special în acest scop. Singura realizare este un site, www.draculapark.ro, construit rudimentar, prin care zboară câțiva lilieci în timp ce se deschid porţile unui castel.
Ștefan Tănăsescu