0.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 15:07
No menu items!

Doze de ser anti-Covid dispărute dintr-un centru de vaccinare din Botoșani. Posibila cauză, vaccinările fictive

spot_img

Dintr-un centru de vaccinare din Botoşani au dispărut 12 doze de ser anti-Covid, iar anchetatorii cred că infracţiunea are legătură cu vaccinările fictive.

La mijlocul lunii decembrie, procurorii botoşăneni au fost sesizaţi de către personalul medical dintr-un centru de vaccinare din Botoşani că două fiole de vaccin au dispărut.

Anchetatorii nu au dorit să ofere prea multe informaţii, surse din cadrul anchetei au declarat pentru monitorulbt.ro că din centrul de vaccinare de la Colegiul „Gheorghe Asachi” ar fi dispărut, în prima jumătate a lunii decembrie, două fiole de vaccin Johnson&Johnson, adică 12 doze.

Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz, nefiind menţionată nicio persoană deocamdată în cadrul anchetei.

„În acest moment există o sesizare cu privire la dispariţia, dintr-un centru de vaccinare de pe raza municipiului Botoşani, a unui anumit număr de doze de vaccin.

Cu privire la această sesizare se efectuează cercetări in rem”, a precizat Valeriu Chihaia, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Anchetatorii spun că cercetările vor fi dificile pentru că sistemul de gestionare a campaniei de vaccinare este unul rudimentar, iar asta ar fi înlesnit sustragerea vaccinului şi modificarea unor foi de evidenţă.

Practic, o singură parolă era atribuită întregului centru de vaccinare, pentru accesul în baza de date naţională, unde se puteau face modificări de către oricine avea acea parolă.

Modificările se pot face chiar şi de acasă, dacă persoana ştie utilizatorul şi parola folosite de cei de la centru, care nu sunt puţini.

Nereguli descoperite după verificări încrucişate

Ceea ce a scos la iveală lipsa dozelor de vaccin a fost o verificare încrucişată a unor registre din centrul de vaccinare. Astfel, la fiecare frigider unde sunt ţinute vaccinurile este un registru cu anumite înscrieri, iar la fiecare cabină de vaccinare este un alt registru, în care se trec persoanele vaccinate.

Într-un alt registru se trec flacoanele, cu numărul de lot, ora când au fost deschise şi temperatura la care au fost ţinute.

Recent, reprezentanţii Primăriei au introdus un registru suplimentar, pentru o şi mai bună evidenţă, iar angajaţii centrului au descoperit o serie de neconcordanţe între registrele vechi şi cel nou.

S-a observat că au fost adăugate persoane în sistem după ora 20.00, deşi centrul de vaccinare era închis la acea oră.

Intrarea nu a fost forţată, ceea ce ar fi putut însemna că dacă cineva a luat acele fiole avea şi chei şi ştia exact unde să facă modificările, mai puțin în ultimul registru.