Dovlecelul delicat

Dovlecelul delicat

Dovlecelul delicat

Curcubitacee originară din America Centrală, dovlecelul este una dintre cele mai fine şi delicate legume. Aliment uşor digerabil, bogat în potasiu, cupru, magneziu, fosfor, calciu, zinc, omega 3, fibre şi vitaminele A, B3, B9, C, E, K, are multiple proprietăţi benefice organismului:

  • este hipotensiv, ajutând sistemul cardio-vascular;
  • este pansament gastric recomandat în ulcere şi gastrite;
  • se digeră uşor şi ajută în constipaţie şi diaree;
  • blochează radicalii liberi;
  • ameliorează artritele;
  • este perfect pentru diabetici şi supraponderali, având indice glicemic scăzut;
  • curăţă organismul şi menţine echilibrul energetic prin enzimele conţinute;
  • contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor prin antioxidanţii carotenoizi;
  • are efect antiinflamator general, mai ales pentru prostată;
  • este perfect în cure de slăbire, având conţinut caloric redus.

Dovleceii conţin apă şi oligoelemente, pectină, celuloză şi fitonutrienţi, având efect benefic în lupta împotriva cancerului. Coaja este foarte bogată în vitamine, seminţele tratează o gamă variată de afecţiuni, iar floarea galbenă este folosită în bucătăria japoneză, la prepararea specialităţii tempura.

Floare de dovlecel

Dovlecelul este ingredient de bază în realizarea specialităţii franţuzeşti Ratatouille. Crud, fiert, copt sau fript, dovlecelul este delicios.

Roxana Mera

NICIUN COMENTARIU