Dovezi ale consolidării prezenței militare a rușilor în Siria: selfie-uri postate în social media

Tot mai mulți militari ruși au fost trimiși în ultimele două luni în vestul Siriei, la baza navală din Tartus, pentru a-l ajuta pe liderul autocrat Bashar al-Assad să reziste în fața ofensivei grupurilor armate ale opoziției și islamiștilor, potrivit unei investigații ale unui journalist de la Moscova, citată de publicația Foreign Policy.

Această consolidare a prezenței militare a Federației Ruse îngrijorează statele occidentale, pentru că prelungește menținerea la putere a lui Al-Assad.

Ancheta lui Ruslan Leviev se bazează pe postările unor militari ruși pe două platforme de socializare. Prima concluzie este că tipul de militari trimiși în Siria s-a schimbat – de la tineri recruți la oameni cu experiență în luptă. Multe din postări au fost ulterior eliminate, dar Leviev a reușit să refacă traseul unor militari din Brigada 810 de infanterie marină, prin intermediul fotografiilor și statusurilor.

Această fotografie, de pe platforma VKontakte, îl arată pe militarul Majnikov, trecând pe sub un pod din Istanbul, în drum spre Tartus, pe 29 martie 2015.

29_mart

Următoarele fotografii au fost postate pe Odnoklassniki și îl arată pe Majnikov la baza rusească din Siria, în august 2015.

assad_russia1 assad_russia2

În ultimele săptămâni, au apărut mai multe surse care au relatat despre implicarea forțelor rusești în lupte, de partea lui Al-Assad.

În mod oficial, Rusia acordă asistență militară regimului de la Damasc, prin mentenanță tehnică și consiliere.

NICIUN COMENTARIU