3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 6:33
No menu items!

Dovada plății amenzii nu mai trebuie trimisă la Poliţie

spot_img

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede ca procesul verbal privind plata amenzilor contravenționale să nu mai fie trimis la Poliţie. Proiectul merge la promulgare la șeful statului.

“Cetăţeanul nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie, să demonstreze că şi-a plătit amenda, fiind un cont unic, şi primăriile nu o să mai fie grevate de plata amenzilor. Deci am ajutat şi cetăţeanul şi am ajutat şi primăriile”, a declarat deputatul UDMR Benedek Zacharie, initiator al proiectului.  

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cu modificările ulterioare, în sensul instituirii unei derogări de la dispoziţiile art. 20 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât, în cazul contravenţiilor care fac obiectul sistemului pilot, constatate în acelaşi timp cu alte contravenţii prevăzute de legi speciale şi aplicate aceleiaşi persoane, să se întocmească procese verbale distincte.

Iniţiatorii proiectului de lege argumentează în expunerea de motive că, în vederea asigurării implementării şi funcţionării în sistem pilot a măsurilor de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, se impune adoptarea măsurilor normative de corelare a dispoziţiilor legale de nivel primar referitoare la modelul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice săvârşite de către conducătorii de autovehicule, precum şi a celor referitoare la întocmirea unor procese verbale distincte în situaţia constatării mai multor contravenţii cu regimuri juridice distincte.

                                                                                                                   Adina Silav