11 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 11:25

Două studii recente arată ce grupă de sânge e mai puternică în fața COVID-19

spot_img

Persoanele cu grupa sanguină O pot fi mai puțin vulnerabile la Covid-19 și au o probabilitate redusă de a se îmbolnăvi grav, potrivit a două studii publicate miercuri, citate de CNN. Experții spun că este nevoie de mai multe cercetări.

Cercetarea oferă dovezi suplimentare că grupa de sânge poate juca un rol în sensibilitatea unei persoane la infecție și șansa de a avea o criză severă a bolii. Motivele acestei legături nu sunt clare și sunt necesare mai multe cercetări pentru a spune ce implicații are pentru pacienți. 

Un studiu danez a constatat că dintre 7.422 de persoane care au dat test pozitiv pentru Covid-19, doar 38,4% au fost grupa de sânge O – chiar dacă, într-un grup de 2,2 milioane de persoane care nu au fost testate, grupa de sânge a constituit 41,7% din populație.

În schimb, 44,4% de persone cu grupa A s-au dovedit pozitive, în timp ce la populația daneză cea mai des-întâlnită grupă de sânge este de 42,4%.

În celălalt studiu, cercetătorii din Canada au descoperit că printre 95 de pacienți cu forme severe de Covid-19, o proporție mai mare cu grupa sanguină A sau AB – 84% – a necesitat ventilație mecanică comparativ cu pacienții cu grupa sanguină O sau B, care a fost 61%.

Studiul canadian a constatat, de asemenea, că pacienții cu grupa sanguină A sau AB au avut o ședere mai lungă în unitatea de terapie intensivă, o medie de 13,5 zile, comparativ cu cei cu grupa sanguină O sau B, care au avut o medie de nouă zile.

“Nu cred că acest lucru înlocuiește alți factori de risc de severitate, cum ar fi vârsta și comorbilitățile și așa mai departe. “Dacă cineva este grupa de sânge A, nu trebuie să începeți să intrați în panică. Și dacă sunteți grupul de sânge O, nu sunteți liberi să mergeți la pub-uri și baruri.”, este de părere dr. Mypinder Sekhon, medic de terapie intensivă la Vancouver General Hospital și autor al studiului canadian. El este de asemenea, profesor asistent clinic în Divizia de Medicină Critical Care și Departamentul de Medicină de la Universitatea din British Columbia.

Nu este nevoie să vă faceți griji

Majoritatea oamenilor se încadrează în unul din cele patru grupe sanguine: A, B, AB sau O. În Statele Unite, cele mai frecvente grupe sanguine sunt O și A.
În viața de zi cu zi a majorității oamenilor, diferența este foarte mică, cu excepția cazului în care trebuie să vi se facă o transfuzie de sânge. Nici oamenii nu trebuie să se îngrijoreze în mod nejustificat de legătura dintre grupa sanguină și Covid-19, a spus dr. Torben Barington, autorul principal al lucrării daneze și profesor clinic la Spitalul Universitar Odense și la Universitatea din sudul Danemarcei.
“Nu știm dacă acesta este un fel de protecție a grupului O sau dacă este un fel de vulnerabilitate în celelalte grupuri de sânge. Cred că acest lucru are interes științific și, atunci când aflăm care este mecanismul, probabil că suntem capabili să îl folosim în mod proactiv într-un fel în ceea ce privește tratamentul”, explică dr. Torben Barington.

În studiul danez, cercetătorii au analizat datele privind indivizii danezi care au fost testați între 27 februarie și 30 iulie, iar distribuția grupelor de sânge între aceste persoane a fost comparată cu datele de la persoane care nu au fost testate. Au descoperit că grupul sanguin nu a fost un factor de risc pentru spitalizare sau deces din cauza Covid-19.
Ambele studii au fost publicate în revista Blood Advances.

Deși există mai multe teorii, cercetătorii nu știu încă ce mecanism ar putea explica legătura dintre diferite grupe de sânge și Covid-19. Sekhon a spus că ar putea fi explicat de persoanele cu grupa sanguină O având un factor de coagulare mai mic, făcându-le mai puțin predispuse la probleme de coagulare în sânge. Coagularea a fost un factor major al severității Covid-19.

Alte explicații posibile implică antigeni ai grupelor de sânge și modul în care acestea afectează producția de anticorpi. Sau ar putea fi legată de gene asociate grupurilor de sânge și de efectul acestora asupra receptorilor din sistemul imunitar.
“Este o observație științifică repetată, interesantă, care justifică într-adevăr o activitate mecanică suplimentară”, a spus el.

E nevoie de extinderea cercetărilor

Rezultatele celor două noi studii oferă „dovezi mai precise că grupa de sânge poate juca un rol în sensibilitatea unei persoane la infecția cu Covid și în șansa lor de a avea o criză severă de Covid-19”, a spus dr. Dr. Amesh Adalja, senior scholar la Johns Hopkins University Center for Health Security din Baltimore, care nu a fost implicat în niciunul dintre studii.

Un studiu separat, publicat în The New England Journal of Medicine în iunie, a găsit date genetice la unii pacienți cu Covid-19 și la persoane sănătoase, sugerând că cei cu sânge de tip A prezintă un risc mai mare de infectare, iar cei cu sânge de tip O erau la un risc mai mic.

Acest studiu genetic anterior, asociat cu cele două noi studii din Blood Advances, confirmă că fenomenul este real, afirmă dr. Adalja, a cărui activitate se concentrează asupra bolilor infecțioase nou apărute.

“Deși nu suntem chiar în punctul în care acest lucru este ironic, este în mod clar sugestiv și nu am văzut nimic incompatibil cu acest lucru. Același tipar a apărut cu tipul de sânge O care tinde să fie cel care iese în evidență”, a explicat dr. Adalja.

Adalja a spus că grupurile de sânge și susceptibilitatea lor la diferite infecții au fost studiate anterior în literatura medicală. De exemplu, cercetările sugerează că persoanele cu grupa sanguină O par a fi mai susceptibile la infecția cu norovirus.

În ceea ce privește noul coronavirus care provoacă Covid-19, „Trebuie să ne dăm seama de mecanism și să îl înțelegem la nivel molecular pentru a putea spune cu siguranță cum se întâmplă acest lucru – că acesta este într-adevăr grupa de sânge O și nu ceva genul acesta de urme cu grupa de sânge O”, a spus Adalja.
„Începem să vedem destule acum că cred că este o întrebare importantă de cercetare la care să răspundem. Dar este o ipoteză care a căpătat mai mult contur”, a spus el.