3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 20:08
No menu items!

Două dintre judecătoarele care i-au anulat pedeapsa lui Dinel Staicu, achitate

spot_img

Judecătoarele Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu au fost achitate în dosarul în care sunt acuzate de DNA că i-au anulat ilegal pedeapsa de şapte ani de închisoare lui Dinel Staicu, în dosarul fraudării Bănci Internaţionale a Religiilor (BIR). În cazul Veronicăi Cârstoiu s-a dispus continuarea procesului. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă.

Achită pe inculpata Bădescu Liliana pentru infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, favorizarea infractorului. Achită pe inculpata Piciarcă Dumitriţa pentru infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, favorizarea infractorului şi fals intelectual“, se precizează în decizia Curţii de Apel Bucureşti, citată de Mediafax.

În cazul magistratului Veronica Cârstoiu, instanţa a hotărât să ” disjungă cauza, atât pe latură penală cât şi pe latură civilă”, aceasta fiind condamnată la cinci ani de închisoare, într-un alt dosar judecat în primă instanță, pentru alte fapte de corupţie care au legătură cu Dinel Staicu.

Potrivit rechizitoriului DNA, urmare a admiterii contestaţiei în anulare, Dinel Staicu “a obţinut un avantaj patrimonial, constând în desfiinţarea obligaţiilor civile, în cuantum de 18.839.684,5 lei, către Banca Internaţională a Religiilor, (prin lichidator judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL), cu caracter definitiv, cu consecinţa vătămării intereselor legale ale părţii civile”.

“Efectele aceleiaşi hotărâri judecătoreşti s-au constituit într-un ajutor efectiv dat condamnatului Dinel Staicu căruia i s-a anulat obligaţia de a executa pedeapsa definitivă din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor,în formă continuată”, precizau anchetatorii DNA.

La admiterea contestaţiei în anulare, mai arătau procurorii, cele trei judecătoare au invocat autoritatea de lucru judecat, respectiv că, anterior pronunţării definitive a pedepsei de condamnare a lui Staicu de către Curtea de Apel Bucureşti, o altă instanţă de judecată, respectiv Curtea de Apel Craiova, ar fi pronunţat o decizie opusă, favorabilă condamnatului, pentru aceleaşi fapte.

R.D.