1.9 C
București
duminică, 5 februarie 2023 - 15:23
No menu items!

Dosarul „Transferuri în fotbal”, trimis la Curtea de Apel Bucureşti pentru rejudecare

spot_img
Dosarul transferurilor
foto: ziuaveche.ro

Curtea Supremă a decis luni să trimită dosarul transferurilor de jucători pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care în noiembrie 2012 a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.

Judecătoarele Corina Jîjîie şi Lucia Rog au admis, luni, recursurile făcute de procurorii DNA şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat „în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.

Totodată, cele două judecătoare au hotărât trimiterea dosarului pentru rejudecarea apelurilor făcute de DNA, Gheorghe Popescu şi părţile civile, respectiv statul român prin ANAF şi Liceul cu program sportiv Banatul-Timişoara.

Al treilea judecător din completul de la Curtea Supremă care a judecat dosarul transferurilor, Lavinia Lefterache, a hotărât că „acţiunile penale din prezenta cauză şi vinovăţia se evaluează distinct pentru fiecare din inculpaţi” şi a apreciat, în opinie separată, că trebuie admise recursul DNA cu privire la Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu şi recursurile lui Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu. Judecătoarea Lefterache a opinat în favoarea casării sentinţei Curţii de Apel Bucureşti cu privire la cei doi şi pronunţării unei soluţii de încetare a procesului penal împotriva acestora, ca urmare a acoperirii integrale a prejudiciului.

Totodată, judecătoarea Lefterache a hotărât admiterea recursurilor DNA privindu-i pe George Copos, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali şi Gheorghe Neţoiu, dar şi recursurile acestora, a casării sentinţei Curţii de Apel Bucureşti ce îi vizează şi a rejudecării cauzei de instanţa de recurs, în vederea administrării de probe, respectiv audierea martorilor Gică Puşcoci, Dinu Mihai Gheorghe şi Mircea Stonescu şi administrarea probei cu înscrisuri.

Judecătoarea Lefterache a dispus, în opinia separată, respingerea ca nefondate a recursului făcut de DNA cu privire la Mihai Stoica, dar şi a recursului făcut de acesta.

În urma deciziei definitive a instanţei supreme, dosarul va fi retrimis la Curtea de Apel Bucureşti, care trebuie să rejudece în limitele exprimate de cei doi judecători care au format decizia majoritară.

Andrei Tudor