7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 11:12

Dosarul “Transferuri în fotbal” nu poate fi rejudecat de Curtea de Apel București

Dosarul "Transferuri în fotbal" nu poate fi rejudecat de Curtea de Apel

Magistrații Curții de Apel București nu au competența să rejudece dosarul transferurilor în fotbal, așa cum a decis luni Înalta Curte de Casație și Justiție. Motivul: Gheorghe Nețoiu, inculpat în cauză, este parlamentar, după ce a obținut, la alegerile generale din decembrie, un fotoliu de deputat din partea PPDD.

“Ori, potrivit articolului 40 alineatele 1 și 2 din Codul de Procedură Penală, coroborat cu articolul 29 alineatul 1, litera a din același Cod, doar Înalta Curte de Casație și Justiție este competentă să-l judece pe Nețoiu”, au precizat specialiști în Procedură Penală consultați de Sursa Zilei.

Astfel, articolul 29, alineatul 1 din Codul de Procedură Penală prevede că “Înalta Curte de Casație și Justiție judecă în primă instanță: a) infracțiunile săvârșite de senatori și deputați”, în timp ce articolul 40 dispune: “Când competența instanței este determinată de calitatea inculpatului, instanța rămâne competent să judece chiar dacă inculpatul, după săvârșirea infracțiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când: a) fapta are legătură cu atribuțiile de serviciu ale făptuitorului; b) s-a dat o hotărâre în primă instanță. Dobândirea calității după săvârșirea infracțiunii nu determină schimbarea competenței, cu excepția infracțiunilor săvârșite de persoanele prevăzute în art. 29 pct. 1”.

Maia Constantin