9 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022 - 14:36
No menu items!

Dosarul „Shanghai”. Generali din serviciile secrete, monitorizați de SRI și DIICOT

spot_img

Doi foști generali – Bujor Florescu, fost adjunct al Direcției de Informații și Protecție Internă (fosta „Doi ș’un sfert”, serviciul secret al Internelor) în mandatul lui Vasile Blaga, și generalul (r) Alexandru Bureșin – fost șef al Brigăzii Antitero a SRI, în 2005 – apar în dosarul rețelei de traficanți de persoane cu victime minore, care a funcționat ani buni la restaurantul “Shanghai” din Capitală. Devăluirea a fost făcut, vineri, de tolo.ro

Potrivit tolo.ro, cei doi foști generali nu au fost recunoscuți de victime – așa cum s-a întâmplat în cazul altor reprezentanți ai instituțiilor de forță, considerați protectori ai rețelei de traficanți. „Dar au ajuns acolo (în dosar – n.r.), pe fișe, după tot procesul îndelung de monitorizare. Ce procuror l-ar fi pus pe Șeful Antitero de la SRI, când lucra la dosar chiar cu SRI, fără să aibă un motiv?”, declară unul dintre ofițerii care au lucrat în acest dosar. 

Generalul Alexandru Bureșin s-a pensionat pe 27 mai 2009, la doar două săptămâni după ce dosarul ofițerilor de la „Shanghai” a fost clasat. Iar în perioada 1 februarie 2010 – 1 mai 2016, Bureșin a fost administrator al firmei de protecție și pază a Lukoil (Lukom A – Moscova). 

Profesor la Universitatea Spiru Haret și e decan al Facultăţii de Drept si Administraţie Publică Craiova, conferențiar doctor  la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și la Facultatea de Drept, Bujor Florescu a declarat pentru tolo.ro că nu știe unde se afla restaurantul „Shanghai” și neagă orice legătură cu acest caz. El s-a pensionat din Ministerul de Interne în 2011 și, potrivit  martorilor tolo.ro, imediat după pensionare s-ar fi angajat pe post de consilier al chinezului Wang Yan (Alexandru Ioan), unul dintre liderii rețelei, expulzat de autoritățile române. În plus, același martor a declarat pentru tolo.ro, că același Wang Ian ar fi participat la nunta fetei lui Vasile Blaga. 

R.D.