9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:20
No menu items!

DOSARUL „REALITATEA” Patru companii, un avocat și un deputat PSD, anchetați de DNA

spot_img

sigla_realitatea_tv

Patru companii, doi avocați (unul dintre ei deputat PSD) și administratorul special al Realitatea Media au fost puși sub acuzare, vineri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), alături de Liviu Luca, în dosarul privind preluarea companiei.

Astfel, potrivit procurorilor, avocații Oana Mihaela Schwartzenberg (cumnata lui Elan Schwartzenberg) și Marius Manolache (deputat PSD) sunt acuzați de complicitate la bancrută frauduloasă și înșelăciune. În timp ce Oana Schwartzenberg este învinuită de faptul că, în calitate de avocat, ar fi contribuit la vânzarea mărcilor Realitatea Media, în dauna creditorilor, Marius Manolache, în calitate de avocat angajat de STRATEGIES-RESEARCH-INVESTMENTS SRL (compania controlată de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă) ar fi semnat un contract de vânzare – cumpărare acţiuni, „contract ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii și care a fost utilizat ulterior de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către STRATEGIES-RESEARCH-INVESTMENTS SRL a acţiunilor SC REALITATEA MEDIA SA”, notează anchetatorii.

Cât despre fostul administratorul special al Realitatea, Florin Bercea, acestea este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, „deoarece există indicii că, în calitate de administrator special, a solicitat înregistrarea menţiunilor privind schimbarea acţionariatului SC REALITATEA MEDIA SA utilizând extrase ale registrului acţionarilor falsificate”.

În același dosar, procurorii au început urmărirea penală și împotriva societății Geoasset SRL, acuzată de spălare de bani și complicitate la delapidare. Potrivit anchetatorilor, „există indicii că, prin încheierea unui contract în participațiune a fost însușită suma de 20 de milioane de lei” în interesul unor persoane juridice, dar și al lui Liviu Luca și Maricel Păcuraru.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania Geoasset este deținută de PSV Company SA (controlată de Liviu Luca prin compania off-shore Elbahold până în 2011, când a fost preluată de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru) și administrată de STRATEGIES-RESEARCH-INVESTMENTS (deținută tot de „cuplul” Gușă-Păcuraru).

Astfel, procurorii susțin că au indicii că Liviu Luca – acuzat de delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și fals în înscrisuri sub semnătură privată – l-ar fi angajat pe avocatul Marius Manolache pentru ca acesta să încheie contractul de asociere în participaţiune, care i-a permis lui și lui Păcuraru să-și însușească cei 20 milioane de lei din „patrimoniul asociaţiei”. Ulterior,  „învinuitul LUCA LIVIU, prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, l-ar fi ajutat pe învinuitul MANOLACHE MARIUS să dobândească dreptul de semnătură asupra conturilor asociaţiei”, mai notează anchetatorii. „De asemenea, învinuitul LUCA LIVIU a încheiat un contract care conţine menţiuni nereale cu privire la calitatea sa de proprietar al acţiunilor emise, pe care le-a transferat învinuitului PĂCURARU MARICEL”, concluzionează reprezentanții DNA.

În dosar au mai fost puse sub acuzare, firmele DBV Media House și GRUP FINANCIAR IFN SA, pentru complicitate la delapidare. Procurorii susțin că acestea au fost folosite pentru a finanța Realitatea Media. Datele de la Registrul Comerțului arată că acționarul majoritar al DBV Media House este aceeași STRATEGIES-RESEARCH-INVESTMENTS – care deține 60% din acțiunile firmei, restul de 40% din acțiuni fiind deținute de Consuela Diana Binder.

Cât privește Grup Financiar IFN SA, aceasta este deținută de rude ale lui Maricel Păcuraru.

Lista de învinuiți se încheie cu GMG Media Box SA (controlată de aceiași Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, potrivit ultimelor informații de la Registrul Comerțului), acuzată de bancrută frauduloasă, „deoarece există indicii că aceasta a fost folosită în scopul preluării controlului asupra procedurii insolvenţei în care se afla REALITATEA MEDIA SA”. „În acest sens ar fi fost utilizate facturi fictive în baza cărora GMG Media Box SA a obţinut înscrierea în tabelul preliminar rectificat al creanţelor cu o creanţă de 10 ori mai mare decât creanţa înscrisă iniţial”, conchid anchetatorii.

R.D.